Nagyvilág

Jobb lenne az erdélyi magyarságnak EP-képviselő nélkül?

Az erdélyi magyarok vegyes reményekkel várják a vasárnapi EP-választást. Sokak úgy gondolják, lesz magyar képviselő, többen azonban úgy nyilatkoztak a FigyelőNetnek, hogy nem is lenne baj, ha sem Tőkés, sem az RMDSZ nem jutna be. Ez ugyanis megmutatná a politikusoknak, hogy össze kell fogni és tárgyalni kell.

Erdélyben nem sok jele van annak, hogy vasárnap kettős szavazás lesz: a FigyelőNet helyszíni tudósítójának tapasztalata szerint csak a nagyobb városokban van pár Basescu- és RMDSZ-plakát, ezt leszámítva azonban semmi nem hív fel a voksolásra.

Kis magyar konszenzus

Az emberek persze ezzel együtt beszélnek a voksolásról. Az általános vélekedés az erdélyi magyarok között az, hogy valószínűleg egy magyar aspiráns se jut be az Európai Parlamentbe (EP). Ám sokak szerint ez nem is lenne akkora baj. „Ha sem Tőkés, sem az RMDSZ nem kapna szavazatot, az elindíthatna valamit, megmutatná, hogy tárgyalni kell” – nyilatkozta Bakk Miklós politikai elemző a FigyelőNetnek.

A szakértő hozzátette: egy ilyen helyzetben világossá válna, hogy mindkét tábor bázissal rendelkezik, és egy kis magyar konszenzusos demokráciára van szükség. „Ez azt jelenthetné, hogy a helyhatósági színtéren versenyezzenek a magyar szervezetek, természetesen a román közjog keretein belül, de a parlamentbe jutáshoz fogjanak össze, az EP-ben pedig mondjuk paritásos alapon osszák el a helyeket” – véli Bakk Miklós. Mint hangsúlyozta, az erdélyi magyar társadalom nagysága miatt ragaszkodni kell a pluralizmushoz.

Elbizonytalanodott magyarság

A szakértő szerint az átlag magyarok életét felbolygatta, hogy több magyar jelölt is lesz. „Eddig egyértelmű volt, hogy ha magyar ügyről volt szó, kire kell szavazni, most azonban sokan tanácstalanok” – fogalmazott Bakk Miklós. Ezt erősítették meg a FigyelőNetnek név nélkül nyilatkozó, Kolozsváron tanuló Hargita megyei diákok is. „Falvakban az RMDSZ az erősebb, hiszen évek óta a tulipán mellé tették az ikszet, ezután sem fognak másként tenni” – véli az egyik hallgató. Társa hozzátette: Székelyudvarhelyen nem az a lényeg, hogy ki kire szavaz, hanem az, hogy ki számolja a szavazatokat.



Jobb lenne az erdélyi magyarságnak EP-képviselő nélkül? 1

Az RMDSZ plakátja Nagyszalontán (Fotó: Angyal Ágnes)



Azzal mindannyian egyetértettek, hogy a magyarok jól mozgósíthatók, így ha alacsony lesz a részvétel országosan, de sok magyar megy el, matematikailag bejuthat képviselő az EP-be.

—-Kettős választás—-

Két választás elé néz Románia november 25-én, vasárnap. A választópolgárok nemcsak az európai parlamenti helyekről, hanem az egyéni választókerületi rendszerről is szavaznak majd. Jóllehet az Európai Unió szabályai szerint az EP-választást nem lehet összekapcsolni egyéb voksolással, a román kormány kedden sürgősségi rendelettel úgy határozott, hogy azonos időben, de két különálló helyiségben és külön szavazólapon lesz lehetőség mindkét témában véleményt nyilvánítani.

Az RMDSZ számára negatív következményekkel járhat, hogy a vasárnapi EP-választásra az egyéni választókerületekről szóló referendumot is rászervezték. A párt parlamenti képviseletét veszélyeztető törvénymódosításról szóló népszavazás megemelheti az uniós szavazáson részt vevők arányát, tovább rontva az RMDSZ brüsszeli esélyeit.

Népszavazás egy benyújtott törvényről

A Basescu által benyújtott javaslat mellett létezik egy, a kormány által elfogadott javaslat is, mely valamelyest kedvezőbb lenne Erdély számára. Ezt a parlament által jóváhagyott törvénytervezetet azonban Traian Băsescu államfő az alkotmánybíróság elé küldte és helyette saját javaslatát bocsátotta népszavazásra. Jelenleg tehát két elképzelés áll szemben egymással, mindkettő a választási rendszer megreformálását tűzi ki célul. Az erdélyi magyarság számára az lenne a legideálisabb, ha egyáltalán nem vezetnék be az egyéni választási rendszert, a téma talán éppen ezért nem is szerepel sem Tőkés László, sem az RMDSZ képviselőinek kampányában.

Jóllehet az erdélyi magyarság számára mindkét javaslat kedvezőtlen, az RMDSZ mégis a népszavazáson való részvételre buzdít, nem titkolva reményét, hogy a választási rendszert övező nagy vita meghozza majd a kedvet ahhoz, hogy a székelyek az unió ügyében is az urnákhoz járuljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik