Nagyvilág

Kim Dzsong Il dinasztiát alapít Észak-Koreában

Olyan kulcspozíciót kapott az észak-koreai kommunista pártapparátusban az országot vezető Kim Dzsong Il második fia, amelyből jó eséllyel remélheti, hogy egykor apja utódja lesz - jelentette szombaton a tokiói Mainicsi Simbun.

A 27 éves Kim Dzsong Csul – a phenjani rendszerhez közel álló forrásokra hivatkozó japán lap szerint – nemrégiben a Koreai Munkapárt szervezési osztályának vezetőhelyettese lett. Ugyanezt a tisztet foglalta el Kim Dzsong Il 1969-ben, majd 1994-ben apja, a pártot és az országot vezető Kim Ir Szen halálakor annak helyét töltötte be – emlékeztet az újság, amely szerint a 27 éves fiú ez idő szerint a legesélyesebb az ország 65 éves első embere pozíciójának elnyerésére, s ezzel az egyetlen hatalmon lévő kommunista dinasztia meghosszabbítására.

A Mainicsi úgy tudja, hogy a 24 éves öcs, a hadseregben szolgáló Kim Dzsong Vun nem pályázik az utódlásra.

A három fiú legidősebbike, a 36 éves Kim Dzsong Nam ellenben – vélik egyes Észak-Korea-szakértők – még remélheti, hogy számításba jön a hatalom lehetséges örököseként. Ő, aki két fivérével ellentétben apjának egy színésznővel kötött (majd felbontott) frigyéből született, idén nyáron tért haza Makaóból, ahol addig élt. Egy dél-koreai lap nemrégiben azt írta, hogy egy fontos pártfunkció betöltése érdekében utazott Phenjanba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik