Nagyvilág

Markó: megvan a terv a magyar oktatás felszámolására

Az erdélyi magyarok számára óriási a tétje az európai parlamenti választásoknak. Meg kell őrizni az egységet, román részről ugyanis már megvan a terv a magyar nyelvű oktatás felszámolására - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

A román pártok összehangolt tervet készítettek a magyar nyelvű oktatás megcsonkítására, és mindannak a felszámolására, amit az erdélyi magyarság az elmúlt tizenhét évben megszerzett magának – figyelmeztetett háromszéki kampánykörútján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A román képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Konzervatív Párt (PC) két törvénykezdeményezését. Ezek kötelezővé tennék, hogy az iskola-előkészítő óvodai csoportokban román nyelven oktassanak, akárcsak azt, hogy a román tannyelvű osztályokkal azonos módon tanítsák az állam nyelvét a magyar osztályokban is.

Markó Béla utalt a kampány hangnemére, az RMDSZ-t ért „durva és ostoba” támadásokra. Figyelmeztetett: ha a magyarság nem marad egységes, akkor november 25. után romboló hatású magyar-magyar harc alakul ki a közösségen belül. „Az RMDSZ nem magyar-magyar, hanem román-magyar harcként fogja fel a november 25-i választásokat: a szövetség az utolsó pillanatig befutó helyet ajánlott Tőkés Lászlónak, aki azonban visszautasította az összefogás listáját” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik