Nagyvilág

Hosszabbít a pakisztáni elnök

A pakisztáni legfelsőbb bíróság Pervez Musarraf tábornok-elnök javára döntött az államfő újraválasztása ellen benyújtott utolsó kifogás ügyében. A döntés egyúttal megnyitja az utat az előtt, hogy Musarraf – ígéretének megfelelően – megváljon hadsereg-parancsnoki tisztétől, és polgári elnökként maradjon az ország vezetője.

A legfelsőbb bíróság döntése széles körben várható volt, miután Musarraf a rendkívüli állapot november 3-i kihirdetését követően a legfelsőbb bíróság vele szemben kritikus tagjait számára kedvezőbbekre cserélte le.

Az októberben újraválasztott államfő ugyanis ígéretet tett arra, hogy ha bíróság jóváhagyja újraválasztását, akkor rövid időn belül lemond katonai rangjáról. Az ország főügyészének egy előző napi kijelentése szerint ez már szombaton megtörténhet.

A most elutasított beadvány egy olyan politikustól származott, akit formai okokra hivatkozva kizártak az elnökjelöltek közül. Az elnökre nehezedő nemzetközi nyomás ellenére nem világos, hogy Musarraf feloldja-e a rendkívüli állapotot.

A legfelsőbb bíróság előtt van még egy olyan beadvány, amely az alkotmány hatályát felfüggesztő rendkívüli állapot bevezetésének törvényességét vitatja, ennek ügyében várhatóan szintén csütörtökön dönt a testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik