Nagyvilág

Sarkozy nem enged a sztrájkolóknak

Nicolas Sarkozy francia államfő a reformok szükségességét hangsúlyozta kedden, és kijelentette, hogy nem enged a tiltakozóknak, miközben országszerte több százezren vonultak utcára a kormány politikája ellen tiltakozva.

„Nem fogunk engedni, és nem hátrálunk meg… Franciaországnak szüksége van reformokra ahhoz, hogy a világ kihívásaival szembe tudjon nézni. Túl sokat késlekedtünk a reformokkal” – jelentette ki a francia polgármesterek kongresszusán a köztársasági elnök.

Sarkozy először szólalt meg az állami vállalatok kedvezményes nyugdíjrendszerének tervezett megszüntetése miatt hetedik napja tartó tömegközlekedési sztrájk alatt, a sztrájkhoz kedden a vásárlóerejük csökkenése miatt tiltakozó közalkalmazottak is csatlakoztak.

A szakszervezetek szerint országszerte 700 ezren vonultak fel. A közalkalmazottakat érintő intézkedések ellen összesen 148 felvonulást rendeztek országszerte, az eső ellenére Párizsban megközelítőleg 70 ezren vonultak utcára.

A legtöbb iskolában szünetelt kedden a tanítás: az oktatási minisztérium szerint a tanárok 40, a szakszervezetek szerint a 65 százaléka részt vesz a megmozdulásban. A sztrájk érintette a kórházakat, a postákat, az adó- és vámhivatalokat. A meteorológiai szolgálat, valamint a Nemzeti Bank szakszervezetei is sztrájkot hirdettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik