Nagyvilág

Meghalt Ian Smith: bálvány és zsarnok

Elhunyt 88 éves korában kedden Dél-Afrikában Ian Smith, az egykori Rhodesia, a mai Zimbabwe utolsó fehér kormányának elnöke. A fehérek számára egyfajta bálvány volt, míg a feketék szemében a faji elnyomást jelképezte.

Smith a negyedmilliós rhodesiai fehér kisebbség vezetőjeként 1965. november 11-én egyoldalúan kinyilvánította az afrikai ország függetlenségét az addigi gyarmattartó Nagy-Britanniától, elutasítva azt a javaslatot, hogy adja át a hatalmat a fekete többségnek. A nemzetközi közösség nem ismerte el rendszerét, és az ENSZ büntetőintézkedéseket léptetett életbe országa ellen. Az 1979-ig tartó fehér uralom idején miniszterelnök volt, amíg a fekete gerillamozgalom rá nem kényszerítette a tűzszünet és a politikai megoldás elfogadására.

Az 1980-as választások eredményeként Zimbabwe fekete irányítású köztársaság lett, Robert Mugabe miniszterelnökkel az élén. Smith ezután Mugabe parlamenti ellenzékeként dolgozott, amíg a fehér kisebbségnek fenntartott parlamenti helyeket 1987-ben el nem törölték. Smith sok fehér rhodesiai szemében egyfajta bálvány volt, míg a feketék számára a legrosszabb faji elnyomást jelképezte.

Smith néhány hete kisebb szélütést szenvedett, és kedden egy Fokváros melletti klinikán halt meg – közölte a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik