Nagyvilág

A kettős szavazás miatt bukhat az RMDSZ

Az RMDSZ számára negatív következményekkel járhat, hogy a vasárnapi EP-választásra az egyéni választókerületekről szóló referendumot is rászervezték. A párt parlamenti képviseletét veszélyeztető törvénymódosításról szóló népszavazás megemelheti az uniós szavazáson részt vevők arányát, tovább rontva az RMDSZ brüsszeli esélyeit.

Két választás elé néz Románia november 25-én, vasárnap. A választópolgárok nemcsak az európai parlamenti helyekről, hanem az egyéni választókerületi rendszerről is szavaznak majd. Jóllehet az Európai Unió szabályai szerint az EP-választást nem lehet összekapcsolni egyéb voksolással, a román kormány kedden sürgősségi rendelettel úgy határozott, hogy azonos időben, de két különálló helyiségben és külön szavazólapon lesz lehetőség mindkét témában véleményt nyilvánítani.

A romániai magyarság érdeke az átlagosan alacsony részvétel, melyben az erdélyiek felülreprezentáltak – nyilatkozta lapunknak Kántor Zoltán, a Külügyi Intézet munkatársa, hozzátéve hogy a kettős szavazás sajnos éppen ellenkező irányba mutat. A románok közül sokan nem vennének részt az Európában általában igen alacsony részvételi aránnyal zajló uniós választásokon, de a választási rendszerrel összekapcsolt szavazás miatt végül mégis leadják voksukat – nyilatkozta.

Basescu “titokban” kampányol


A Basescu által benyújtott javaslat mellett létezik egy, a kormány által elfogadott javaslat is, mely valamelyest kedvezőbb lenne Erdély számára. Ezt a parlament által jóváhagyott törvénytervezetet azonban Traian Băsescu államfő az alkotmánybíróság elé küldte és helyette saját javaslatát bocsátotta népszavazásra. Jelenleg tehát két elképzelés áll szemben egymással, mindkettő a választási rendszer megreformálását tűzi ki célul. Az erdélyi magyarság számára az lenne a legideálisabb, ha egyáltalán nem vezetnék be az egyéni választási rendszert, a téma talán éppen ezért nem is szerepel sem Tőkés László, sem az RMDSZ képviselőinek kampányában.

Ami Traian Basescu román államfőt illeti, ő egyáltalán nem kampányolhatna az EP-választáson, a referendum kiírásával azonban támogathatja pártját, a Demokrata Pártot, ezáltal burkoltan kampányol az uniós választásokon is – mondta Kántor Zoltán.


Jóllehet az erdélyi magyarság számára mindkét javaslat kedvezőtlen, az RMDSZ mégis a népszavazáson való részvételre buzdít, nem titkolva reményét, hogy a választási rendszert övező nagy vita meghozza majd a kedvet ahhoz, hogy a székelyek az unió ügyében is az urnákhoz járuljanak.

Két rossz közül választhatnak

Az RMDSZ számára egyedül a kormány által jóváhagyott választási törvénytervezet elfogadható, amelyet az államfő egyelőre nem hirdetett ki – nyilatkozta a Krónikának Frunda György szenátor. A honatya úgy vélekedik, ez a tervezet lehetővé teszi, hogy a magyarság továbbra is jelen legyen a parlamentben, még ha a képviselők és szenátorok száma csökken is. Ezzel ellentétben a Traian Băsescu államfő által ajánlott többségi választási rendszer gyakorlatilag megszünteti annak a lehetőségét, hogy a magyarság képviseltesse magát a román törvényhozásban.

Az államfő olyan rendszert javasol, ahol a győztes visz mindent, viszont szó sincs arról, hogy eltörölnék az ötszázalékos bejutási küszöböt. Ez azt jelenti, hogy a magyar szervezetnek országos szinten körülbelül a 2,5 százalékot sikerülne elérnie, ami messze áll a bejutási küszöbtől. Így egyetlen magyar képviselő jut majd be a parlamentbe, a kisebbségeknek hivatalból biztosított egy helyre.

Traian Băsescu államfő szerint ugyanakkor az RMDSZ-nek nagyobb esélye lesz arra, hogy bekerüljön a parlamentbe, amennyiben az állampolgárok a november 25-i népszavazáson az általa javasolt egyéni választókerületes választási rendszer mellett döntenek. Az elnök kedden úgy nyilatkozott, hogy az általa támogatott változat több megyében is lehetőséget biztosít a magyarok számára az RMDSZ jelöltjeinek parlamentbe juttatására, ezzel garantálja a szövetség jelenlétét a törvényhozásban. „Nyilvánvaló, hogy az RMDSZ szinte az összes voksot megszerzi Hargita és Kovászna megyében, és a Maros, Bihar és Szatmár megyei szavazatoknak is mintegy felét” – fejtette ki Băsescu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik