Nagyvilág

Eredményes volt a japán határszigorítás

Öt terroristagyanús külföldit szűrtek ki Japánban az országba való belépéskor vett ujjlenyomatok alapján szerdán, a megszigorított ellenőrzések első napján.

Az öt személyt egy 800 ezer nevet, köztük az Interpol gyanúsítottjait, illetve a Japánból korábban kitoloncolt személyeket tartalmazó feketelista alapján azonosították. Egyiküket már kiutasították az országból, a másik négy személy ügyében még folyik a vizsgálat – közölte az igazságügyi minisztérium. Az öt külföldi nemzetiségét a hatóságok nem közölték.

Az ujjlenyomatvétel zökkenőmentesen, a várakozási idő hosszabbodása nélkül zajlott a szigorított ellenőrzések első napján.

Japán a második ország az Egyesült Államok után, ahol ujjlenyomatot vesznek az országba érkező külföldiektől és lefényképezik őket a terroristagyanús elemek kiszűrése céljából. Az intézkedés bevezetése felháborodást váltott ki a hosszú ideje Japánban élő külföldiek, a rendszeresen utazó üzletemberek és emberi jogi aktivisták körében: az eljárás hátrányos megkülönböztetést jelent a külföldiek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik