Nagyvilág

Irán Svájcba tenné át nukleáris programját

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök bejelentette, hogy az arab országokkal tárgyalások folynak arról, hogy a térségen kívül, egy semleges államban, Svájcban folytassák az urándúsítást.

Beszélni fogunk arab barátainkkal a svájci nukleráis lehetőségekről – mondta az iráni elnök az OPEC fórumán. Az iráni elnök a svájci nukleráris tervről Szaúd-Arábiában beszélt a Dow Jones Newswiresnak adott interjúban.

A Szaúd- Arábiában az öböl menti arab országok éppen arról folytatnak tárgyalást, hogy konzorciumot hoznak létre annak érdekében, hogy nukleráis fűtőanyaggal lássák el Iránt és más arab államokat. A konzorcium által előállított dúsított urán valószínűleg több arab állam számára is nukleáris program elindítását szolgálná – írja a BBC.

A Svájcban történő urándúsítás megerősíti azokat a félemeket, melyek szerint Teherán atombomba előállítására törekszik.

Micheline Calmy-Rey sváji elnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy meg kell könnyíteni a párbeszédet az Egyesült Államok és Irán között, hozzátéve, hogy Svájc elismeri Teherán jogát a békés célú nukleráis technikához.

Irán jelenleg az ENSZ által kiszabott szankciók alatt áll, mivel többszöri felszólításra nem vetett véget nukleáris programjának. A dúsított urán a nukleáris reaktorok fűtőanyagát képezi, ugyanakkor a fkozottan dúsított urán már atombomba előállítására is alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik