Nagyvilág

Koszovó: Hasim Thaqi pártja az élen

A Koszovó függetlenségének mielőbbi kikiáltását szorgalmazó Hasim Thaqi pártja nyerte meg a hét végi koszovói parlamenti választást az előzetes adatok szerint. Az egykori gerillaparancsnokból politikussá lett Thaqi Koszovói Demokratikus Pártjának (PDK) valószínű győzelme egy korszak végét jelenti.

A szombati szavazás igen alacsony, 40-45 százalékos részvétel mellett zajlott. A Koszovóban eddig megtartott négy (két parlamenti és két helyhatósági) választáson még sosem volt ilyen csekély a voksolási hajlandóság. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásra például a szavazásra jogosultak 53 százaléka ment el.
A választásra jogosultak nem egészen tíz százalékát kitevő szerbek bojkottja pedig gyakorlatilag teljes volt. Északon, ahol mintegy negyven százalékuk egy tömbben él, egy-két, a helyi és a belgrádi vezetők tiltásával dacoló ember ment csak el szavazni (Leposavicban például 0,3 százalékos, Zvecanban 0,75 százalékos volt a részvétel), de a délen albán többségtől körülvéve, kis enklávékban élő szerbek közül is legfeljebb 3 százalék szavazott.


Az egykori gerillaparancsnokból politikussá lett Thaqi Koszovói Demokratikus Pártjának (PDK) valószínű győzelme egy korszak végét jelenti: tizennyolc év után megszűnik a legerősebb politikai erő lenni a koszovói függetlenség apostola, Ibrahim Rugova által alapított Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK).


A szövetségnek abszolút többsége van


A választási bizottság hivatalos részeredményeire egyelőre várni kell, de a koszovói nem kormányzati szervezetek Valós Demokrácia nevű szövetségének bejelentése szerint a PDK a voksok mintegy 34 százalékát szerezte meg, míg az LDK-t a szavazók 22 százaléka választotta.


Kettőjüknek biztos abszolút többsége van a parlament 100 tagú albán részében. Mivel más módon nem juthatnak biztos fölényhez (akikkel megteremthetnék, azokkal a pártokkal nem akarnak szövetkezni, akikkel pedig összefognának, azok nem elég erősek), a legvalószínűbb az, hogy nagykoalíciót alkotnak. Bár a választási kampányban igen heves küzdelmet vívtak, sokszor dühödten támadták egymást, már a szombati voksolás előtt kiszivárgott annak a híre, hogy vezetőik a színfalak mögött megegyeztek a közös kormányalakításban.


Egyetértés a függetlenségben


Erre sürgeti őket az a körülmény is, hogy december 10-én, a közvetítők jelentésének elkészültével valószínűleg lezárulnak a Koszovó jövőjéről folytatott tárgyalások. Abban, hogy a dél-szerbiai tartománynak függetlenné kell válnia, s minden megoldás, amely ennél kevesebbet ad, elfogadhatatlan, csaknem minden koszovói politikai erő egyetért.


Egyöntetűen vallják azt is, hogy a függetlenséget szükség esetén egyoldalúan is ki kell kiáltani, s csak abban van köztük különbség, hogy ezt mikorra időzítsék. A miniszterelnöki tisztség várományosa, Hasim Thaqi annak a híve, hogy ez hamar bekövetkezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik