Nagyvilág

Moszkva nem ad vízumot a választási megfigyelőknek

Az EBESZ Nemzetközi Választási Megfigyelőcsoportja nem küld választási megfigyelőket Oroszországba, mert Moszkva megtagadta a kiutazó szakértők vízumkérelmét.

A választási megfigyelők és szakértők oroszországi vízumkérelmét sorozatosan elutasították – jelentette ki az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) illetékese. A csoport ugyanakkor levelet juttatott el az orosz választási bizottsághoz, melyben figyelmeztet, hogy a „halasztások és megszorítások” ellenére is véghezviszik küldetésüket – írja a BBC.

A szevezet a múlt hónapban azzal vádolta meg Moszkvát, hogy példa nélküli akadályokat gördít a választások megfigyelése elé. Oroszország tagadta, hogy szándékosan lehetetlenítené el a nemzetközi szervezet munkáját, mely a demcember másodikán esedékes törvényhozási választások megfigyelésére érkezett volna az országba. A közelgő választáson Putyin pártjának győzelmét várják.

A történtekre reagálva Mikhail Kaminyin külügyi szóvivő az Interfax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy „a szervezetnek jogában áll bármilyen döntést meghozni.”

A Reuters hírügynökség szerint az orosz választási főmegbízott ezen a héten többször is megrótta a külföldi megfigyelőket, amiért késve adták le a vízumhoz szükséges papírokat, és nem nyújtották be időben kérelmüket. Moszkva a múlt héten levelet jutatott el az EBESZ-hez, amelyben a választási megfigyelők létszámának korlátozását kéri a szervezettől, valamint jelezte, hogy bele szeretne szólni a delegáció összetételébe is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik