Nagyvilág

A trojka lemondott Koszovóról

A jelek szerint feladta a reményt a Koszovó ügyében közvetítő nemzetközi trojka, hogy a szerbek és az albánok valaha is megállapodásra jutnak egymással a dél-szerbiai tartomány jogállásáról.

Az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok olyan egyezségtervezetet készül előterjeszteni, amely a terület jövőbeli státusától függetlenül rendezné az ott élő szerbek és albánok viszonyait: lefektetné többek között a gazdasági együttműködés, a kereskedelem és a bűnüldözés szabályait, de egy szót sem ejtene a tartomány jogállásáról.

A közvetítők – akiknek még saját fővárosukkal is jóvá kell hagyatniuk a tervet – kíváncsiak, a szerbek és az albánok hogyan reagálnának az elképzelésre – idézte a trojkának az Európai Uniót képviselő tagját, Wolfgang Ischingert szerda délután a koszovói és a szerbiai tömegtájékoztatás a Voice of America jelentésére hivatkozva.

A német diplomata Frank Wisnerrel – a közvetítő hármas amerikai tagjával – és Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkárral tárgyalt Washingtonban.

A szerb és a koszovói albán vezetők legközelebb november 20-án találkoznak Brüsszelben. A közvetítő hármasnak december 10-ig kell jelentést tennie az ENSZ főtitkárának. Az albánok következetesen azt hangoztatják, hogy a tárgyalások után egyoldalúan kikiáltják Koszovó függetlenségét. Szerbiában arra figyelmeztetnek, hogy ez a lépés súlyos következményekkel járhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik