Nagyvilág

Rokoni szálak gátolták a Blachwater-ügyet?

Az amerikai külügyminisztérium főfelügyelője nem vesz részt a továbbiakban a Blackwater biztonsági cég ügyének vizsgálatában, mivel kiderült, hogy fivére tagja a testőrvállalkozás tanácsadó testületének.

Howard Krongard – akit már többen vádoltak azzal, hogy gátolja a Blackwater-ügyben a belső minisztériumi vizsgálatot – egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta: előző nap tudta meg, hogy testvérének, Alvinnak, aki azelőtt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) magas rangú tisztviselője volt, személyes érdekeltsége van a Blackwater cégnél.

A külügyi főfelügyelő azt állította a kongresszusi meghallgatáson: néhány hete fivére még arról biztosította, hogy nincs sem pénzügyi érdekeltsége, sem kapcsolata a Blackwaternél. Utóbb azonban kiderült, hogy ez nem igaz, Alvin Krongard ezen a héten a Blackwater két stratégiai-tervezési megbeszélésén is részt vett Williamsburgben. A főfelügyelő ezért közölte: a továbbiakban összeférhetetlenség miatt nem vesz részt a Blackwatert érintő vizsgálatokban.

A Blackwater kommandósai 17 ártatlan iraki civilt, köztük több gyereket öltek meg egy bagdadi lövöldözésben szeptember 16-án. Bagdad szerint a cég emberei ok nélkül mészárolták le az irakiakat.

Az ügyben hivatalosan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indított vizsgálatot. Az FBI még folyamatban levő nyomozása során megállapította: legkevesebb tizennégy halálos lövést adtak le indokolatlanul a civilekre a Blackwater emberei. A nyomozók szerint az amerikai diplomáciai gépkocsioszlopot kísérő biztonsági őrök körültekintés nélkül használták fegyverüket, nem igaz, hogy önvédelemből lőttek és csak viszonozták az ellenséget tüzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik