Nagyvilág

Putyint támogató mozgalom alakult

Az oroszországi Tverben megalakult, és 30 millió aláírást gyűjtött össze a Putyin elnököt támogató civil kezdeményezések tanácsa: a mozgalom célja a hatalom társadalmi ellenőrzése a putyini irányvonal folytatásának biztosítása érdekében.

Nem az a fontos, hogy milyen tisztségben dolgozik majd a jelenlegi államfő a jövőben, hanem hogy továbbra is az ország vezetője legyen – mondta Pavel Asztahov ügyvéd, a Putyinért elnevezésű mozgalom egyik irányítója. A résztvevők 30 millió aláírást gyűjtöttek össze Putyin támogatására.

A 79 régióból érkezett több mint 700 küldött a néphez intézett felhívást, amelyben többek között rámutatnak: „Tiszteletben tartva az államfő hűségét az alkotmányhoz (…), létfontosságúnak tartjuk a nép védelmét szolgáló politikája támogatását”. A mozgalom szerint nem szabad engedni, hogy „percemberek és populisták kerüljenek hatalomra, akik szét akarják hordani az egyesített erőforrásokat, és országunkat újra a klánok közötti harcok és a kicsinyes ambíciók mocsarába akarják taszítani”.

A polgári kezdeményezések tanácsának működését mindaddig szükségesnek tartják, amíg meg nem győződnek róla, hogy a 2008-as választások után is folytatódik Putyin elnökünk irányvonala. Noha a szervezők szerint a tanácsot civilek hozták létre, az alakuló ülésen jelent volt az Egységes Oroszország párt több ismert személyisége is. Ezen kívül a helyi lapok közül csütörtökön több is olyan értesülést közölt, hogy a rendezvény költségeit az Egységes Oroszország választási alapjából fedezték.

Jevgenyij Minycsenko politológus a Kommerszant című moszkvai lapnak úgy nyilatkozott, hogy a kezdeményező Vlagyiszlav Szurkov, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője. A helyszíni tudósítások szerint fiatalok úgyszólván nem voltak a tanácskozáson, de több népet és népcsoportot látványos népviseletbe öltözött személyek képviseltek. Az újságírók közül csak hat orosz tévéállomás stábját engedték be a terembe, a külföldi sajtó képviselőinek kívül kellett maradniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik