Nagyvilág

Megúszhatja a pakisztáni elnök

Navaz Sarif és Benazir Bhutto volt pakisztáni kormányfők megállapodtak arról, hogy egyesítik erejüket Pervez Musarraf államfővel szemben a következő választásokon. Az elnök eltávolítása azonban nehézségekbe ütközhet, Musarraf ugyanis saját híveit ültette a pakisztáni legfelsőbb bíróság székeibe, és továbbra is fenntartja az általa kihirdetett szükségállapotot.

A két ellenzéki vezető, Bhutto és a szaúdi száműzetésben élő Sarif telefonon beszélt egymással szerdán. Mindketten készen állnak arra, hogy félretegyék nézeteltéréseiket, és közösen kényszerítsék távozásra Musarraf tábornokot – közölte a Pakisztáni Muzulmán Liga elnöke, Rádzsa Zafar-ul Hakk.

Rögös út a demokráciáig

Bhutto, aki továbbra is házi őrizetben van, ismét lemobdásra szólította fel az elnököt, aki szerinte elvesztette hitelét és nem képes az országot a demokrácia útjára terelni – írja a BBC. A pakisztáni bíróság jelenleg is tárgyalja, hogy Pervez Musharraf hatalmának múlt havi meghosszabbítása, illetve az elnök által november eleje óta elrendelt szükségállapot fenntartása jogos volt-e. Musharrafnak valószínűleg mindkét esetben igazat ad a bíróság, melynek független tagjait az elnök a szükségállapot kihirdetése után eltávolította – írja a BBC.

Csütörtökön a rendkívüli állapot rendelkezései közepette feloszlatják a parlamentet Pakisztánban, és ideiglenes kormányt neveznek ki, amely a januári törvényhozási választásokig fogja irányítani az országot.

A rendőrség bejelentette, hogy fegyveres lázadásra és polgári engedetlenségre való felbujtással vádolták meg Imran Hánt, az ünnepelt pakisztáni krikettjátékosból lett ellenzéki vezetőt. Hánt, aki ellenzéki pártelnökként élesen bírálta a rendkívüli állapot bevezetését, és halálbüntetést követelt Pervez Musarraf államfőnek, szerdán vették őrizetbe a kelet-pakisztáni Lahorban.

Marad a rendkívüli helyzet

Csütörtökre virradóra, a hivatalos vádemelést követően átszállították Lahor legnagyobb börtönébe, a Kot Lakhpatba. A Pakisztánban érvényben lévő terrorizmusellenes jogszabályok értelmében Hánt az ellene felhozott vádak alapján hét évtől életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.

Az ország északnyugati részében, a Szvat-völgyben továbbra is folynak az összecsapások a pakisztáni hadsereg és a tálibokhoz közel álló iszlamista lázadók között. Musarraf elnök szerint a súlyosbodó helyzet indokolja a rendkívüli helyzet fenntartását.

Szerdán a pakisztáni hadsereg Maulana Fazlullahnak, az afganisztáni fanatikus tálib mozgalmat támogató vallási elöljárónak a hívei ellen indított támadást a a Szvat-völgyben, és több mint 30 iszlamista felkelővel végzett. A katonai szóvivő nem erősítette meg azt a helyi médiában megjelent hírt, hogy a kormánycsapatok műveleteiben mintegy 60 ember, köztük több civil halt meg Sangla és Kabal települések környékén. A hadsereg közleménye szerint négy katona életét vesztette, és többen megsebesültek a milicisták támadásaiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik