Nagyvilág

Észak-Korea mindent megmutat

Észak-Korea hamarosan átadja nukleáris anyagainak és felszereléseinek teljes listáját, amit az atomprogramja beszüntetéséről született hatoldalú egyezményben vállalt – közölte a délkelet-ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerdán Bécsben.

Christopher Hill azután nyilatkozott, hogy találkozott Mohamed el-Baradeivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával. A szakosított ENSZ-szerv vezetője úgy ítélte meg, hogy jó irányban halad annak a megállapodásnak a végrehajtása, amelyet Phenjan az Egyesült
Államokkal, Kínával, Japánnal, Dél-Koreával és Oroszországgal hozott tető alá. Abban Észak-Korea kötelezettséget vállalt arra, hogy segélyek fejében bezárja három atomlétesítményét, és átnyújtja nukleáris tevékenységének dokumentációját, beleértve a hasadóanyagok és felszerelések listáját. Az egyezmény teljesítését NAÜ-szakértők ellenőrzik a helyszínen.

Az amerikai államtitkár-helyettes, aki a washingtoni kormányt képviselte a hatoldalú tárgyalásokon, külön kitért arra a kérdésre, hogy Észak-Korea a plutóniumgyártás mellett foglalkozott-e urándúsítással. Állítólag Phenjan a közelmúltban írásos bizonyítékokkal szolgált Washingtonnak arra nézve, hogy sosem állt szándékában uránt dúsítani. (Nukleáris robbanótöltetek előállításához plutónium vagy dúsított urán szükséges.)

Hill fölöttébb diplomatikusan fogalmazott, mert azt mondta, hogy haladást értek el ugyan az urándúsítással kapcsolatos gyanúk eloszlatásában, de még távolról sem került pont az ügy végére. Azt viszont megerősítette, hogy Phenjan valóban átadott iratokat, azok tanulmányozásához az amerikai szakértők már hozzá is kezdtek.

Közölte, hogy Észak-Korea ígérete szerint rövid időn belül átadja nukleáris anyagainak és felszereléseinek teljes listáját a megállapodásban részes hatalmaknak. „Biztosak akarunk lenni abban, hogy a teljes listát kapjuk, azért szorosan együttműködünk a NAÜ-vel” – húzta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik