Nagyvilág

Megszüntetik a rendkívüli állapotot Grúziában

Pénteken oldják fel Grúziában a rendkívüli állapotot – jelentette be Nino Burdzsanadze, a kaukázusi ország parlamentjének elnöke.

A házelnök asszony, akit Mihail Szaakasvili államfőhöz közelinek tartanak, szerdán a közszolgálati televízióban közölte a döntést. „Ez fontos hír a nemzetek közösségének és a mi társadalmunknak. Remélem, hogy a rendkívüli állapot felfüggesztése után országunk folytatja normális demokratizálódási folyamatát. A demokráciát nem lehet egy nap alatt megteremteni, de biztos vagyok abban, mindent megteszünk azért, hogy megmutassuk a világnak: megóvjuk az országban a demokratikus értékeket” – mondta Burdzsanadze.

Grúziában egy hete, november 7-én hirdetett Szaakasvili 15 napos rendkívüli állapotot az államfő elleni, zavargásokba torkolló tüntetések miatt. Ennek értelmében cenzúrázzák a médiát, felfüggesztették a gyülekezési, a sztrájk- és tüntetési jogot. Másnap Szaakasvili, Grúzia NATO- és EU-tagságának élharcosa, bejelentette, hogy 2008. január 5-én előre hozott elnökválasztásokat tartanak.

Az államfő korábban Oroszországot vádolta azzal, hogy a tüntetések mögött áll, majd védelmébe vette a rendkívüli intézkedést, arra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Grúzia tartós etnikai megosztására törekszik. Moszkvai illetékesek többször is visszautasították a vádat.

Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetsége máris üdvözölte a grúziai rendkívüli állapot feloldásának hírét. Az elmúlt napokban erősödött a washingtoni diplomáciai nyomás a grúz vezetésre. A Tbiliszibe érkező amerikai külügyi megbízott, Matthew Bryza már kedden úgy nyilatkozott, hogy hivatalos garanciákat kapott a szükségállapot pénteki feloldásával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik