Nagyvilág

Koalíciós válság Németországban

Szerdai nyilatkozatok szerint koalíciós válságot okozhat Németországban Franz Müntefering alkancellár és munkaügyi miniszter előző nap bejelentett lemondása.

Bár a szociáldemokrata politikus családi okok – felesége súlyos betegsége – miatti távozását Angela Merkel kancellárral az élen a konzervatív koalíciós partner megértéssel és együttérzéssel vette tudomásul, konzervatív és szociáldemokrata politikusok egy nappal később már rendkívül nehéz időszakot jósoltak a nagykoalíció hátralévő pontosan két évére.

Egybehangzó értékelések szerint az alkancellár a konzervatív Angela Merkel legfőbb szociáldemokrata támasza volt. Münteferingnek döntő érdemei voltak abban, hogy az elmúlt két év koalíciós vitái ellenére viszonylag gördülékenyen zajlott a konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD közötti együttműködés, a koalíciós partnerek körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő politikus sok esetben a “villámhárító” szerepét töltötte be.

Franz Müntefering ugyanakkor munkaügyi miniszterként is jelentős sikereket ért el. Egyebek közt a reformok melletti következetes kiállásának is köszönhető, hogy a korábbi, 5 milliót meghaladó munkanélküliség az eddigi legalacsonyabb szintre, 3,6 millióra csökkent, s a foglalkoztatottak száma megközelítette a 40 milliót. A reformok folytatásában az alkancellár-miniszter Merkel legfőbb szociáldemokrata támogatójának számított, olyannyira, hogy ezen a téren saját pártjával, a reformokat az utóbbi időben fékezni kívánó SPD-vel is meggyűlt a baja. A párt közelmúltban tartott hamburgi kongresszusán Müntefering – és az általa képviselt, az Agenda 2010 reformprogram következetes végigvitelét sürgető álláspont – kisebbségbe is került.

Noha a szociáldemokraták szinte azon nyomban kijelölték Müntefering utódát mindkét tisztségre – így az új alkancellár Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a munkaügyi miniszter pedig Olaf Scholz lett -, az SPD parlamenti frakcióvezetője, Peter Struck szerdán kijelentette: a szociáldemokraták kemény koalíciós partnerek lesznek az elkövetkező időszakban, s nem engednek a reformoknak nagyobb szociális tartalmat sürgető követeléseikből, így mindenekelőtt a minimálbér bevezetését célzó törekvésből, valamint a német vasút magánosításának ellenzéséből. Struck hadüzenetet intézett a konzervatív koalíciós partnerhez, jelezve, hogy munkaügyi, illetve szociális kérdésekben ádáz csatákra számít.

Nem véletlen, hogy Angela Merkel kancellár mellett a konzervatívok több tekintélyes politikusa is sajnálkozással vette tudomásul az alkancellár bejelentett lemondását. Jürgen Rüttgers észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a távozó szociáldemokrata politikus stabilizáló tényező volt a nagykoalícióban. Rüttgers szerint Müntefering minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a koalíció sikeres legyen. Hangsúlyozta: “A reformokból nem engedhetünk, a fellendülés nem tarthat örökké.” A konzervatív politikus azzal vádolta a szociáldemokratákat, hogy koalíciós partnerként felelőtlen magatartást tanúsítanak.

Müntefering lemondása ellenére berlini megfigyelők – egyelőre legalábbis – nem számítanak a nagykoalíció felbomlására. Az esetleges előre hozott választásokhoz ugyanis egyik pártnak sem fűződik érdeke. Ugyanakkor valószínű, hogy a hátralévő két kormányzati év rendkívül éles viták közepette, egyfajta előre hozott választási kampány jegyében zajlik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik