Nagyvilág

Gyurcsány romániai magyar egységet szeretne

A romániai magyarság jövendő európai parlamenti képviseletének fontosságáról beszélt Gyurcsány Ferenc Markó Bélával Nagyszebenben. Az RMDSZ elnöke azt kérte a miniszterelnöktől, hogy nyissák meg jobban a magyar munkaerőpiac kapuit, és arra kérte az anyaországi pártokat, hogy ne szóljanak bele a romániai EP-kampányba.

A román–magyar kormányülésre érkezett magyar kormányfő a megbeszélés után újságíróknak elmondta: a mostani – európai parlamenti választások előtti – kampány során először nézhetünk szembe azzal a fenyegetettséggel, hogy megszüntetve az egységes magyar képviseletet, a legrosszabb következhet be. Gyurcsány szerint nincs alternatívája annak, hogy a magyar nemzeti kisebbség közösségét a lehető legszélesebb egység alapján képviseljék. Az egység megbontása a képviselet ellehetetlenüléséhez vezet – szögezte le a magyar kormány feje, aki szerint most az a legfontosabb kérdés: hogyan lehet összefogni annak érdekében, hogy Brüsszelben megjelenhessenek e közösség képviselői. Károsnak nevezte az erdélyi magyar közösség megbontására irányuló törekvéseket.

Gyurcsány szerint a magyar–román kapcsolatokban a közös kormányülések gyakorlata két fontos új elemet hozott: az egyik a kapcsolatok kiegyensúlyozottságának növekedése, a másik pedig, hogy évről évre van egy erős elszámolási kényszer. Csak beszéddel, retorikai fordulatokkal élve ugyanis nem lehet eredményt elérni – fűzte hozzá.


Markó a munkaerő liberalizálását kérte

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is úgy látja, hogy a kormányülések fontosak, amennyiben kényszerítik a kormányokat, a különböző tárcákat az eddigi döntések végrehajtásáról, illetve a jövőben hozandó döntésekről szóló számadásra.

Elmondta: az RMDSZ ismételten kérte, hogy Magyarország liberalizálja tovább munkaerőpiacát. Markó szerint a mostani európai helyzetben – például az olaszországi eseményekre való tekintettel is – különösen fontos, hogy e téren kedvező válasz szülessen erre a kérésre.


Markó: a magyar pártok ne szóljanak bele

Markó szerint nagy jelentősége van annak, hogy a mostani közös kormányülést éppen Nagyszebenben, Erdély egyik fontos városában tartják, amelyben évszázados hagyománya van a többnyelvűségnek és a kultúrák sokszínűségének. A két kormány munkájában is ennek az eszmének kell hangsúlyt kapnia – hangoztatta.

Mint elmondta, tájékoztatta vendégét a jelenlegi választási kampányról. Megismételte az RMDSZ-nek a magyarországi pártokhoz intézett kérését: ne próbáljanak beleszólni ebbe a választási kampányba, hanem azt fogadják el, amit az erdélyi magyarság eldönt, és ezt az álláspontot támogassák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik