Nagyvilág

Európát elözönlötték a román bevándorlók

Nem csak Olaszországban okoznak gondot a román bevándorlók: Anglia is szeretné bezárni kapuit előttük, de Spanyolország is panaszkodik rájuk. Közben Itáliában egyre hevesebben kelnek ki ellenük: állítólag már az iskolában is diszkriminálják a román származású gyerekeket, a hétvégén pedig két román állampolgárságú bevándorlót is meggyilkoltak.

Két román állampolgárt is holtan találtak Olaszországban a hétvégén, az itáliai hatóságok ugyanakkor nem erősítették meg, hogy haláluknak köze lenne az itáliai román- és romaellenes erőszakhullámhoz – írja a Krónika. A romániai magyar lap szerint az egyik áldozat 31 éves férfi, akit mellkason lőttek a Nápolyhoz közeli Castelvolturnóban. A rendőrség azt feltételezi, hogy vagy román bűnözők közötti leszámolás történt, vagy egy olasz állampolgár lőtte le, mikor tetten érte lopás közben. A Krónika beszámolója szerint a másik áldozat egy 36 éves nő, akire egy Milánó környéki illegális táborban bukkantak rá, az áldozat lángokban álló barakkja közelében.

Mindeközben az olasz hatóságok újabb romániai bűnözőket vettek őrizetbe a Krónika információi szerint. Egy Róma környéki táborban négy személyt tartóztattak le, miután a csendőrök robbanószert találtak a barakkjukban, egy 18 fős, román és olasz állampolgárokból álló bűnbandát pedig azért vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint hitelkártya-hamisítással foglalkoztak. Egy román állampolgárt viszont már el is ítéltek: tavaly egy ékszerüzlet kirablása közben elkövetett gyilkosságért húsz év börtönbüntetést róttak ki rá.

Nem európai bánásmód?

A románellenes megnyilvánulások közben már az iskolákat is elérték, több román diák is arról panaszkodott, hogy olasz osztálytársaik ellenségesen viselkednek velük szemben. Egy 12 éves román kislány kiugrott iskolájának második emeletéről, azt azonban a hatóságok ebben az esetben sem erősítették meg, hogy iskolatársai zaklatásai miatt kísérelt meg öngyilkosságot – írja a Krónika.

Közben a római hatóságok közölték, hogy újabb, bevándorlók által épített illegális táborokra bukkantak. Az egyikben 95-en éltek, közülük 35 kiskorú. A másik, tíz barakkból és négy sátorból álló táborban tizenkét román állampolgár élt.

Olaszország nem kért a segítségből

Az Itáliában élő romákkal kapcsolatban egyébként José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke elmondta, Olaszország eddig azért nem kapott uniós pénzeket a cigánykérdés rendezésére, mert nem is kért. Az uniónak vannak már a romák beilleszkedését elősegítő programjai: Románia, Bulgária, Spanyolország, Magyarország, Lengyelország és Csehország eddig 275 millió eurót kapott erre a célra.



Európát elözönlötték a román bevándorlók 1

Olasz rendõrök román bevándorlók mellett állnak – fokozódó szigor? (Fotó: MTI)



Az olaszok kitoloncolnák a románokat

Olaszországban és Spanyolországban dolgozik a legtöbb román vendégmunkás. Becslések szerint csak az olasz munkaerőpiacon több mint 600 ezer román vendégmunkás van jelen. (Az év első hat hónapja alatt 1461 románt alkalmaztak új munkaszerződéssel Olaszországban, ezek a hivatalos adatok, illegálisan ennél jóval többen telepedtek le Itáliában. Az Európai Unió teljes mértékben alábecsülte, hogy milyen mértékű kivándorlás várható Romániából az ország uniós csatlakozása után – közölte Romano Prodi. Az olasz kormányfő úgy véli: közös szabályok szükségesek az EU-ban, hogy hatékonyabb legyen a kitoloncolás.

Az olasz kormány múlt heti döntésének értelmében akár három évre is kitilthatják az országból az Európai Unió állampolgárait, a kiutasítás elrendeléséhez elegendő a megfelelő jövedelem hiánya, vagy az, ha az érintett korábban bűncselekményt követett el. A döntés hátterében egy olasz nő brutális meggyilkolása áll, amelyet állítólag egy román állampolgár követett el. A rendőrség adatai szerint az elmúlt hét hónapban történt lopások, gyilkosságok és nemi erőszak gyanújával letartóztatottak 75 százaléka román.

—-Nem csak Olaszország gondja—-

A külföldön munkát vállaló románok zöme idén Németországba ment: összesen több mint 25 ezer munkavállalási szerződést tartanak számon.

Spanyolországban mintegy 5400 román talált állást törvényes keretek között, itt becslések szerint mintegy 600 ezren telepedtek le. A spanyol lakónyilvántartó hivataloknak egy évvel ezelőtt 382 ezer románról volt tudomásuk. A 90-es évek óta a románok tartják ellenőrzésük alatt a prostitúció háromnegyedét. A spanyol bűnügyi statisztikában évek óta a románok állnak az élen a külföldi elkövetők között. Madrid térségében több mint 120 ezer román lakik, az agglomerációs gyűrű néhány településén pedig már ők adják a lakosság többségét. Cipruson például 1335 román munkavállalót, a magyar munkaerőpiacra pedig 118 személyt helyeztek el magántulajdonú munkaközvetítő ügynökségek.

A brit kormány Románia esetében már nem alkalmazza a nyitott ajtó politikáját, az onnan érkezőkre – Bulgáriával együtt – szigorú munkavállalási korlátozások léptek életbe. Az angol munkaadók hiába lobbiznak, a belügyminisztériumban úgy vélekednek, hogy indokolt a szigorú korlátozások fenntartása, azaz Londonba kevesebb mint húszezer képesítés nélküli román vagy bolgár érkezhet évente. Angliában becslések 300 ezerre teszik a román bevándorlók számát.

A bevándorolás évek óta központi téma és súlyos viták forrása a brit belpolitikában, és ez csak fokozódott azóta, hogy a kormány a 2004-es EU-bővítés után – lemondva a csatlakozási szerződés biztosította átmeneti korlátozásokról – azonnal megnyitotta a brit munkapiacot a kelet-európai uniós tagállamok munkavállalói előtt. Az eddig nyilvántartásba vett kelet-európai EU-munkavállalók száma meghaladja a 600 ezret. A The Sunday Times azt írja: az utóbbi évtizedben létrehozott új állások több mint 80 százalékát külföldiek töltötték be a szigetországban. Ausztriában tavaly átlagosan 164 ezer külföldi férfit foglalkoztattak: ebből 4400 román volt. Becslések szerint összesen mintegy 200 ezer román él az országban.

A románok hazahívnák a külföldön dolgozókat

A román kormány is lépett, és gyorsan kidolgozott egy javaslatot, amelynek értelmében a hazatérők egy ideig mentesülnének a társadalombiztosítási járulék alól, de azon is gondolkodnak, hogy utazásuk költségeit is állják azoknak, akik hosszabb ideje külföldön tartózkodnak. Ezzel próbálnák hazacsábítani őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik