Nagyvilág

Átadták a magyar adományokból épült kórházat Indonéziában

Ünnepélyes keretek között átadták a Magyar Vöröskereszt által építtetett gyermekkórházat a szökőár sújtotta Szumátra szigetén fekvő Banda Acehban.

A gyermekkórházat, amely a 2004. december 26-i szökőár által elpusztított Meuraxa Kórház részlegeként funkcionál, magyar adományokból építtette a vöröskereszt – közölte Harrach Gábor, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek.

A mintegy 500 millió forintból megvalósuló 23 ágyas gyermekkórházat 13 hónap alatt építtették fel. A vasárnap átadott épület szervesen kapcsolódik az osztrák segélyekből szintén most elkészült felnőttkórházhoz.

Az osztrák–magyar összefogással létrehozott, összesen 30 orvost és 160 ápolónőt foglalkoztató intézmény az első újjáépített egészségügyi létesítmény a térségben a katasztrófa óta – olvasható a közleményben.

A gyermekkórház falait a magyarországi nevelőotthonokban élő árva, illetve értelmi fogyatékossággal élő gyerekek rajzai és festményei díszítik. A Meuraxa Kórház
gyermek- és felnőttrészlegében egyaránt számos magyar orvosi műszert használnak majd.

Harrach Gábor felidézte, hogy a Magyar Vöröskereszt adománygyűjtési akciója eredményeként 2006 december végéig kamatokkal együtt megközelítőleg 760 millió forint pénzadomány gyűlt össze. Ebből a pénzből két nagy projekt valósult meg, Srí Lankán közösségi házat, Szumátra szigetén pedig gyermekkórházat építtetett a Magyar Vöröskereszt. Emellett 18 alkalommal küldtek természetbeni adományokat a katasztrófa sújtotta térségbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik