Nagyvilág

Komoly károkat okozott a hó Európában

Ausztriában a sűrű havazás, míg Görögországban az erős szél okozott súlyos közlekedési gondokat és komoly károkat a hét végén. Romániában három ember megfagyott a hirtelen beállt hidegben vasárnap, és több hajóbaleset történt a Fekete-tengeren a viharos időjárás miatt.

Vasárnapig Ausztria nyugati és középső vidékein, Vorarlbergtől Alsó-Ausztriáig, az Alpok vonulatai mentén csaknem egy méternyi hó hullott a hegyekben. A déli és keleti körzetek kivételével az alpesi ország nagy részén szakadatlanul esik a hó. Bécsben vasárnap reggel kezdett el havazni. A meteorológiai intézet a következő napokra sem jósol javulást.

A vorarlbergi Langen am Arlbergből rekordmennyiségű, 147 centiméternyi havat jelentettek. A tartományban két közútra lavina zúdult. A hó borította utakon számos baleset történt, ezek két helyen halálos áldozatokat is követeltek. Jó néhány hágó járhatatlanná vált, Vorarlberg tartományban a lechi és zünsi síparadicsom szombat délután óta megközelíthetetlen az akut lavinaveszély miatt.

Az autópályák és országutak magasabb részeken áthaladó szakaszain kötelezővé tették a hólánc használatát. Vorarlberg, Tirol, Salzburg és Stájerország tartományban négyes fokozatúra emelték a lavinaveszély szintjét. Különösen a meredek hegyoldalakon áll fenn annak a veszélye, hogy a friss porhóból képződött táblák hirtelen megcsúsznak.

Görögországban a vihar okozott gondot

Görögországban több helyütt heves viharok bénították meg a közlekedést, és súlyos károkat okoztak a hét végén. A viharos – helyenként a 130 kilométer/órás sebességet is elérő – széllökések miatt vasárnap délelőtt az égei-tengeri szigetekre közlekedő összes kompjárat szünetelt. Az első kompok este kifuthatnak, ha addig elvonul a vihar – közölte az állami rádió.

A tűzoltóságnak szombat éjjel több mint 300 alkalommal kellett kivonulnia, hogy eltávolítsa az utakról a vihar által kidöntött fákat. Több órát késtek a Szaloniki és a törökországi Isztambul közötti vonalon közlekedő vonatok, mert több helyütt kidőlt fák torlaszolták el a síneket. Számos légi járat is késett az ítéletidő miatt.

Az északi országrészben fagypont körülire süllyedt a hőmérséklet, s az albán határ térségében, Florani és Kozani települések környékén leesett az első hó.

—-A Fekete-tengeren hajók süllyedtek el—-

Romániában vasárnapra virradóra három hajléktalan megfagyott a Fekete-tenger partján fekvő Constanta, Techirghiol és Lumina településeken. Az ország délkeleti részében az erős szél miatt több helyen szünetelt az áramszolgáltatás, a havazás miatt pedig járhatatlanná váltak az utak.

A Fekete-tengeren kettétört vasárnap hajnalban egy viharba került orosz olajszállító hajó, a fedélzetén lévő pakura jelentős része a Kercsi-szoros vizébe ömlött. A pakura kiömlését szakértők hatalmas környezeti katasztrófának minősítették, s hivatalos közlés szerint összegyűjtését hétfőn megkezdik.

A Volga-Nyeft nevű hajó az Oroszországhoz tartozó Kavkaz kikötőjébe tartva tört ketté, és rakományából mintegy 1000-1100 tonna pakura ömlött a tengerbe. A rakomány többi része a hajó épen maradt felében van, így annak kifolyása nem fenyeget.

A hajó orr felőli része a felszínen maradt, s arra menekült a 13 főnyi legénység. Két kikötőből is a mentésükre indultak, de a helyszínre érkezett vontatóhajók egyelőre a 4-5 méteres hullámokat keltő vihar miatt nem tudják megközelíteni a hajót. Az embereknek van mit enni-inni, és az áramfejlesztő is működik, így a felszínen maradt hajórészt nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye.

Később viharos időjárás miatt egymás után süllyedtek el, illetve futottak zátonyra hajók a térségben. A reggeli órákban Kavkaz kikötőben elsüllyedt a Volnogorszk nevet viselő teherhajó, fedélzetén 2000 tonna kénnel. A személyzet 9 tagja sértetlen: a parttól látótávolságban van mentőcsónakjuk, de értük menni a vihar miatt egyelőre nem lehet – közölték az illetékesek.

Délben ugyanott elsüllyedt a Nahicsevan teherszállító hajó is, amely a kikötőben horgonyzott. A 11 főnyi személyzetnek nem esett baja. Kora délután zátonyra futott két török zászló alatt közlekedő hajó Novorosszijszk kikötője közelében: az egyik feltételezhetően a hajómotor meghibásodása miatt, a másik a kikötő előtt horgonyáról leszakadva sodródott zátonyra.

A Vera Volosina nevű, mezőgazdasági gépeket szállító hajót a vihar partra dobta, és elsüllyedt a fémhulladékot szállító Izmail. A tomboló vihar miatt az illetékes hatóságok mintegy 50 hajót a Kercsi-szorosból és környékéről biztonságosabb vizekre vezényeltek.

Az időjárás következtében Szevasztopolban (Krím-félsziget) több helyen megszakadt az áramszolgáltatás, és leállt a tömegközlekedés. A krími tatárok, akik Szimpferopolban szándékoztak nagygyűlésen tiltakozni az őket érő hátrányos megkülönböztetés ellen, elhalasztották a rendezvényt a rossz időjárás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik