Nagyvilág

Új szélsőjobb párt született Olaszországban

"Jobboldal" (La Destra) néven új olasz pártot alapított vasárnap Francesco Storace, az újfasiszta gyökerű, ellenzéki Nemzeti Szövetség (AN) egyik magas rangú vezetője.

“A Nemzeti Szövetség már nem képviseli az olasz jobboldal értékeit” – indokolta Storace a Jobboldal létrehozását. A politikus szerint a közte és Gianfranco Fini AN-pártelnök közti komoly véleménykülönbség vezetett a szakításhoz. “Fininek az a célja, hogy centrumpártot csináljon a Nemzeti Szövetségből, és ezzel én egyáltalán nem értek egyet. Inkább az olasz jobboldal konszolidációján szeretnék dolgozni, amivel reményt adhatok azoknak, akik politikai megújulásra vágynak Olaszországban” – fejtette ki a Berlusconi-kormány egykori egészségügyi minisztere, hozzátéve, hogy pártja új lendületet fog adni az olaszországi jobboldalnak.

Az új párthoz szóvivőként csatlakozott Daniela Santanche, az AN egyik parlamenti képviselője is. Sorace pártja nem az első csoport, amely az AN-ből vált ki. Alessandra Mussolini, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor unokája is az AN-ből lépett ki, hogy 2004 januárjában megalapítsa a “Cselekvési szabadság” nevű mozgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik