Nagyvilág

Másként gondolkodik a Nyugat és a tálibok

A fő probléma a tálibok és a Nyugat között, hogy teljesen eltérően gondolkodnak: míg a nyugati világban választástól választásig terveznek a politikusok, az iszlamista mozgalmak időfelfogása évszázadokra szól. A gondolatbeli különbségeket jól mutatja az is, hogy a tálibok nem értik, a britek miért mákvirággal emlékeznek a meghaltakra – náluk ez ugyanis az élet szimbóluma.

A tálib ideológia a propaganda szintjén így hangzik: „ti karórát viseltek, de az idő a miénk”, magyarán „mi vagyunk az idő urai”, egyszerűbben: „az idő a mi szövetségesünk.” Ez jellemző minden iszlamista mozgalomra, az al-Kaidától a legobskurusabb – akárhol működő – terrorista csoportig. A helyzet az, hogy a liberális demokráciára, mint politikai keretre épülő Nyugat egyrészt a belső közvéleménykutatásokra figyel minden politikai vállakozásában, másrészt választásoktól-választásokig terminusokban gondolkodik. Ezzel szemben a táliboknak, meg a hasonlóan gondolkodóknak világos és érthető – s a saját bázisukat meggyőző – terveik vannak az elkövetkező legalább száz évre. S ez hatalmas előny. A Nyugat és az iszlám világ nagy része között nem a jogok és a politikai, kulturális vagy gazdasági sémák között van a nagy különbség, hanem az időeltolódásban. Az új nyugati technológiai civilizáció a jövőről szól. Az iszlamisták ideológiája a múltról, a valamikor létező aranykorról.

A The Independent szombati cikkében megjegyzi, hogy a kabuli brit nagykövetség alkalmazottai több országban – elsősorban Afganisztánban – az elmúlt száz évben elesett katonáik tiszteletére az öltönyük gomglyukában mákvirágra hasonlító papírmáséket tűznek ki vasárnap, a Megemlékezés Napja alkalmából. A lap szerint II. Erzsébet királynő is ilyen virágokból álló csokrokat fog elhelyezni Londonban az erre a célra épített emlékműnél. (2001 óta 83 brit katona halt meg Afganisztánban, 57 közülük harc közben).

Az afgánok ezt viszont nem értik. Ott a máknak egészen más jelentése van – metafórikus megfogalmazásban az életet jelenti.

Annak ellenére, hogy a tálibok archaikusan gondolkodnak, kiválóan használják a nyugati technológiát. A NATO-tagállamok vacakolásával szemben a tálibok egyre jobban szervezettek, s fegyvereik is lépést tartanak a legújabb technikákkal. Amint azt a 1200 fős lengyel egység parancsnoka, Marek Tomaszicki tábornok mondta a brit lapnak: „Az Irakból importált taktikákra egyre több a példa itt is. Az ellenséget nagyon veszélyesnek kell tartanunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik