Nagyvilág

Chávez fasisztának nevezte az ellene tüntető diákokat

Fasisztáknak nevezte Hugo Chávez venezuelai elnök azokat a diákokat, akik a héten Caracas utcáira vonulva tiltakoztak úgynevezett alkotmányos reformjai ellen.

Chávez miután megérkezett Santiago de Chilébe, ahol a XVII. ibér-amerikai csúcstalálkozón vesz részt, kijelentette: a megmozdulásokat a venezuelai oligarchák szervezték.

A chilei fővárosban huszonkét állam- és kormányfő részvételével csütörtökön kezdődött meg a csúcstalálkozó. A tanácskozáson a latin-amerikai országok, valamint Spanyolország és Portugália vezetői vesznek részt.

Az értekezlet vezérfonala a társadalmi összetartás megteremetésének a jelszava, amellyel a résztvevők azt jelzik, hogy lépéseket kívánnak tenni a földrész kirívó szociális igazságtalanságai, vagyis a különböző társadalmi rétegek életkörülményei közötti hatalmas anyagi különbségek felszámolása érdekében.

Chávez ezzel kapcsolatban úgy vélte: csupán csak a gazdagok akarják fenntartani összetartó társadalmukat, nem úgy mint ő, aki egy igazságosabb szociális rendszer felépítésén munkálkodik. A venezuelai államfő az országában kialakult feszült politikai helyzet miatt néhány órát késett a csúcsról.

Caracasban több ezer egyetemista tüntetett azt kifogásolva, hogy Chávez az alkotmányreformok révén saját hatalmát igyekszik megerősíteni és szocialista állammá akarja változtatni Venezuelát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik