Nagyvilág

Fico ellen vonulnak a szlovák konzervatívok

Robert Fico kormányának totalitárius magatartása elleni fellépésre szólította fel pénteken Szlovákia polgárait a parlamenten kívüli Konzervatív Polgári Párt (OKS).

Az 1989-es rendszerváltó események egykori frontembereit tömörítő, parlamenten kívüli erő a bársonyos forradalom évfordulóján, november 17-én szeretné az utcára szólítani az embereket, hogy mint egykor, a kommunista önkénynek ellenszegülve, most is vonuljanak az utcára, és állják útját “az éltünkbe csúszómászóként visszasurranó önkénynek”.

Fico úgy viselkedik, mint aki észre sem vette, mi történt tizennyolc évvel ezelőtt, s most ismét a korlátlan hatalomgyakorlás eszközeit igyekszik alkalmazni. “Pontosan ugyanazt teszi, ami ellen az emberek az emlékezetes novemberi napokban spontán módon az utcára vonultak” – áll a felhívásban.

A párt tiszteletben tartja, hogy a Fico vezette kormánykoalíció demokratikus választás útján jutott kormányzati szerephez. Mégis úgy ítéli meg, hogy annak kormányzási módszerei és praktikái ellen nyilvánosan és nyomatékosan föl kell lépni, mert “a jelenlegi kormány minden lehetséges kormány demokratikus mandátumát túllépő” magatartást tanúsít.

Robert Ficónak méltányolnia kell, hogy a mai Szlovákiában élő emberek többsége még jól emlékszik a rendszerváltó eseményekre. Ők “azt is jól tudják, hogy szabadság, demokrácia és jogállamiság nélkül egyetlen ország sem lehet sem gazdag, sem művelt, sem felvirágoztatható. Ezen értékrend felelőtlen felrúgása ismét az 1989 előtti középszerűség, elmaradottság és a szabadság nélküli élet szintjére zülleszti vissza a múltjából azóta fokozatosan kievickélő társadalmat” – fogalmaznak a polgári konzervatívok az OKS országos tanácsának elnöke, Juraj Petrovic által aláírt felhívásukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik