Nagyvilág

Putyin nemzeti vezető lesz

Az elnökválasztás után nemzeti vezetővé szándékozik megtenni Vlagyimir Putyint az Egységes Oroszország. Az állampolgári egység paktumaként létrehozandó tisztség mibenléte elég homályos.

„A választások eredménye nyomán biztosítanunk kell Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak a nemzeti vezető státusát” – mondta Borisz Grizlov, a párt és az állami duma elnöke. A decemberi parlamenti választás lényegében népszavazás lesz Putyin támogatására, de az elnök az alkotmány értelmében nem indulhat egy harmadik mandátumért – fejtette ki. „Putyin szerepét vezetőként és az országban való hitet visszaadó kurzus folytatását a párt és parlamenti többsége fogja megbízhatóan garantálni” – mondta Grizlov.

Kijelentéseiből nem világos, hogy az Egységes Oroszország szán-e valamiféle tényleges jogkört a nemzeti vezetőnek, s az sem, hogy ez életre szóló szerepkör lesz-e. Abdul-Hakim Szultigov, Putyin volt csecsenföldi megbízottja egy újságcikkben javasolta korábban, hogy „az állampolgári egység paktumaként”, „a hatalom új konfigurációjának alapvető elemeként” hozzák létre a nemzeti vezető intézményét „az állampolgári egység paktumaként”.

A paktumot egy „Oroszországi Nemzeti Állampolgári Gyülekezet” fogadhatná el, amelyet az Egységes Oroszország párt hozna létre a választások után. „E sorsdöntő dokumentum aláírása a nép akarata iránti hűségről tett állampolgári fogadalom lesz (…) az állampolgári közösség minden intézményének szintjén. A fogadalmat a nemzeti vezetőnek teszik, aki az orosz emberek fejében és szívében tökéletesíti az alkotmányos rendszert, amely V. V. Putyin elnökségének éveiben épült ki” – véli Szultigov.

A Moszkovszkij Komszomolec „a talpnyalás ősi művészetének kiemelkedő alkotását” látja a cikkben. A leírt fejlett demokratikus állam az iráni berendezkedést kopírozná, amelyben a választott elnök felettese egy ajatollah, a nemzet szellemi vezetője – írta a lap. Úgy véli: nem kétséges, hogy a cikket megjelenése előtt olvasták a Kremlben, s az sem, hogy Putyinnak lesz szerepe az elnökválasztás után is, de az sem kétséges, hogy nem teszi nevetségessé az országot holmi nemzeti zsinatokkal és eskükkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik