Nagyvilág

Izrael megtámadja Iránt?

Washinton szerint nagy az esély rá, hogy Izrael légitámadást indít Irán ellen azt követően, hogy Mahmúd Ahmadinezsád szerdán bejelentette, hogy országa immár 3000 urándúsító centrifugával rendelkezik.

Washingtoni katonai források szerint Irán bejelentése fordulópontot jelenthet Izrael számára, és nem kizárt, hogy bombatámadást indít iráni nukleáris létesítmények ellen. Jóllehet az Egyesült Államok vonakodik Irán megtámadásától, Izrael szándékai erőteljesebbek – írja a The Times című tekintéklyes napilap.

Az iráni bejelentést övező nemzetközi felháborodás miatt a nukleáris létesítmények megtekintésére készülő brit parlamenti képviselők lemondták teheráni útjukat.

Izrael tenni fog valamit, ha Irán eléri a háromezer működő urándúsító centrifugát, a Pentagon még egy kicsit tovább vár a beavatkozással – nyilatkozta a The Timesnak még Ahmadinezsád beszéde előtt egy amerikai védelmi szakember. Amerikai szakértők szerint háromezer centrifuga hosszú távú működésével az atombomba elkészítéséhez elegendő dúsított urán állítható elő.

Tárgyalásokkal nem lehetett, és nem is lehet a jövőben sem rakétákat megállítani – jelentette ki az iráni elnök szavaira reagálva Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, miután tárgyalt a biztonsági kabinettel.

Teherán 54 ezer centrifugára szeretné bővíteni nukleráis programját, mely ipari mennyiségű után előállítására lesz alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik