Nagyvilág

Grúziában előre hozott elnökválasztás lesz

Grúziában 2008. január 5-re hozzák előre az elnökválasztást, s vele egy időben népszavazás dönt majd a parlamenti választások időpontjáról - jelentette be Mihail Szaakasvili grúz elnök a kihirdetett rendkívüli állapot idején egyedül műsort adó közszolgálati televízióban csütörtökön.

Szaakasvili döntését azzal indokolta, hogy az ország vezetőjeként egyértelmű mandátumot kíván kapni arra, hogy ellenálljon minden külső veszélynek, a Grúziára gyakorolt nyomásnak és a politikai annektálásnak. A kijelölt időpont az elnök szerint előnyt ad az oroszországi elnökválasztás előtt, amelyet március 7-én tartanak.

“Az általam felajánlott kompromisszum abban áll, hogy az ellenzéknek esélyt adunk arra, hogy a nép választott képviselőivé legyenek” – mondta. Kifejtette, hogy a parlamenti választások időpontjáról a népnek kell dönteni népszavazáson, amelyet az elnökválasztással egyidejűleg rendeznek.

Szaakasvili televíziós beszédében egyben megígérte, hogy a rendkívüli állapotot néhány napon belül megszüntetik.

Grúziában múlt péntek óta tüntetett az ellenzék, azt követelve, hogy a parlamenti választásokat az alkotmánynak megfelelően 2008. tavaszán tartsák. Előzőleg Szaakasvili javaslatára a parlament a képviselők mandátumát meghosszabbítva, s az elnökét némileg megrövidítve őszre tűzte ki a parlamenti- és az elnökválasztást.

A tüntetőket szerdán durván szétverték a rendőrök, katonák és kommandósok, majd aznap este előbb Tbiliszire vonatkozóan, majd az egész országban rendkívüli állapotot hirdettek ki Szaakasvili utasítására. A rendkívüli állapot idején tilos minden tüntetés, sztrájk és egyéb tiltakozó megmozdulás, továbbá korlátozzák a sajtó információhoz jutását és terjesztési lehetőségét, az elektronikus sajtóeszközök közül pedig csakis a közszolgálati televízió sugároz műsort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik