Nagyvilág

Februárra halasztották a pakisztáni választásokat

A vezető ellenzéki párt több ezer aktivistáját vették őrizetbe csütörtökre virradóra Pakisztánban a párt közlése szerint, a Pervez Musharraf államfőt bírálók elleni újabb fellépésként.

A rendőrség cáfolta, hogy Benazir Bhutto volt miniszterelnök támogatóit, az ő vezetése alatt álló Pakisztáni Néppárt (PPP) híveit fogták volna le. A bíróság ugyanakkor elrendelte 331 jogász óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését a közül a háromezer ellenzéki közül, akiket a rendkívüli állapot szombati bevezetése óta őrizetbe vettek.

Az ország főügyésze Malik Mohammad Kajjúm csütörtökön bejelentette, hogy februárra halasztották az eredetileg január közepére tervezett parlamenti választásokat Pakisztánban. Hozzátette azt is, hogy a rendkívüli állapotot egy vagy két hónap múlva oldják fel.


A PPP megismételte felhívását, amelyben péntekre tiltakozó menetet hirdetett Ravalpindibe, a főváros Iszlámábád közelében fekvő nagyvárosba a rendkívüli állapot és az alkotmány hatályának felfüggesztése ellen. Azt követelik, hogy Musarraf mondjon le az elnökivel párhuzamosan betöltött hadsereg-főparancsnoki tisztségéről, és a törvényben foglaltak szerint írja ki a választásokat. A rendőrség öngyilkos merényletek veszélyére hivatkozva előre figyelmeztette Bhutto pártját, hogy nem kapnak engedélyt a tüntetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik