Nagyvilág

Az EU-miniszterek bólintottak a schengeni bővítésre

Jóváhagyták az Európai Unió tagállamainak bel- és igazságügy-miniszterei csütörtökön Brüsszelben azokat az értékeléseket, amelyek a alkalmasnak minősítették Magyarországot és nyolc másik új EU-tagállamot, hogy csatlakozzanak a határellenőrzés nélküli közlekedést biztosító schengeni övezethez - közölték diplomáciai források a helyszínen.

Ez azt jelenti, hogy a említettek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia és Málta) csatlakozása december 21-én megtörténhet a szárazföldi határokon, március 30-án pedig a repülőtereken.

Decemberben lesz végleges

Várhatóan a jövő hét közepén még az Európai Parlament is véleményt mond a kérdésben. A végleges, hivatalos döntést a belügyminiszteri tanács december elején hozza meg.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter még az ülés előtt emlékezetett arra: a schengeni csatlakozási folyamat betetőzéséhez azt kellett biztosítani, hogy Magyarország rendelkezik azokkal a személyi, tárgyi, infrastrukturális, információtechnikai és más feltételekkel, amelyek szavatolják, hogy a belső határok eltűnése nem jelent kockázatot a közösség egészére nézve.

Megszűnik a személyforgalom ellenőrzése

A magyarok a legnagyobb változást a szlovén, az osztrák és a szlovák határokon érezhetik, mivel a schengeni csatlakozás után megszűnik a személyforgalom ellenőrzése. Az első időszakban azonban Ausztriában várhatóan fokozott közúti ellenőrzések lesznek a határ menti térségben. Ezeknél az úgynevezett mélységi ellenőrzéseknél azonban nem kell majd az útlevelet felmutatni, elég lesz a személyi igazolvány – mondta el az MTI kérdésére Berta Krisztina, a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának főosztályvezetője.

Horvátország esetében továbbra is utazhatnak a horvátok és a magyarok is egymás országába személyi igazolvánnyal – tette hozzá. A román-magyar szakaszon nem történik az eddigiekhez képest változás, olyan lesz a helyzet, mint jelenleg a magyar-osztrák határon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik