Nagyvilág

Sarkozy most Amerikát akarja meghódítani

Nicolas Sarkozy a washingtoni kongresszusban szerdán kijelentette: az Egyesült Államokat és Franciaországot erős barátság és szövetség köti össze. A francia elnököt felálva, három perces tapssal üdvözölték a kongresszusi képviselők.

“Barátságunk és szövetségünk erős” – fogalmazott a törvényhozás két házának együttes ülésén a francia elnök, aki előző nap érkezett hivatalos látogatásra az amerikai fővárosba.

A tiszteletére rendezett vacsorán a Fehér Házban Sarkozy kijelentette: nagyon egyszerű és őszinte üzenettel érkezett Washingtonba, hosszú időre újra meg szeretné hódítani francia elnökként Amerika szívét. Mint mondta, Franciaországban Amerika barátjaként is lehet választást nyerni.


Sarkozy most Amerikát akarja meghódítani 1

Sarkozy az amerikai elnöki párral (MTI/EPA)



Bush a vacsorán nem említette, hogy Párizs korábban ellenezte az iraki inváziót. Ehelyett azt emelte ki, hogy az Egyesült Államok együttműködik Franciaországgal a zsarnokság és az elnyomás elleni küzdelemben. Utalt rá, hogy a francia és amerikai csapatok együtt segítik megvédeni a fiatal afganisztáni demokráciát.

Sarkozy kifejtette: a megjavult kétoldalú viszony alapján Washingtonnak és Párizsnak “sokkal szorosabban együtt kell működnie” a nemzetközi problémák megoldásában, köztük az iráni atomprogram, a közel-keleti béke és Libanon stabilitása ügyében.

Sarkozy kongresszusi fellépése az amerikai-francia kapcsolatok javulását bizonyítja. Legutóbb francia elnök 1996-ban lépett a képviselők és szenátorok elé, de akkor sok amerikai honatya tüntetőleg távolmaradt, így tiltakozván az ellen, hogy Franciaország atomkísérletet hajtott végre a Csendes-óceán déli térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik