Nagyvilág

Nyolc halottja van az iskolai ámokfutásnak

Nyolc ember meghalt és tizenkettő megsebesült, amikor egy 18 éves végzős diák lövöldözni kezdett szerdán egy finnországi gimnáziumban néhány órával azután, hogy a mészárlást előrejelző videoüzenet felkerült a YouTube internetes fájlmegosztó portálra.

Matti Vanhanen finn miniszterelnök “nagy tragédiának” és “rendkívül szomorú eseménynek” nevezte a Tuusula településen történteket és estére rendkívüli kormányülést hívott össze, miközben a templomokban országszerte megemlékeznek az áldozatokról. Finn iskolákban még soha nem volt lövöldözés és általában ritka az erőszak az oktatási intézményekben. Késelések már előfordultak, de nem követeltek halálos áldozatokat.


A rendőrség legutóbbi közleménye szerint a Jokela középiskola igazgatónője, két lány és öt fiú vesztette életét a lövöldözésben. A támadó megpróbálta főbe lőni magát és válságos állapotban szállították kórházba. Az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye és a mészárláshoz használt 22-es kaliberű, Sig Sauer kézifegyvert október 19-én jegyezték be a nevére.

Módszeresen


“Amikor a rendőrség megérkezett, teljes káosz uralkodott, a diákok az ablakokon keresztül ugráltak ki az épületből” – mondta sajtóértekezletén a helyszíni vizsgálatot vezető Timo Leppala felügyelő.

A helsinki központi kórház baleseti sebészetének ügyeletese közölte, hogy az egyik sebesült élet-halál között lebeg.


Egy szemtanú, a középiskola egyik tanára arról számolt be, hogy a lövöldözés dél körül kezdődött, az ámokfutó módszeresen osztályteremről osztályteremre járt, kezében egy kis kaliberű kézifegyverrel, bekopogva és bekiabálva az ajtókon.

“Valószínűtlennek tűnt az egész, hogy egy diák, akit tanítottam, most üvöltve felém rohan, kezében egy pisztollyal” – mondta az YLE rádiónak, hozzátéve, hogy sikerült lemenekülnie a lépcsőn és elfutott az ellenkező irányba. A gimnáziumnak több mint 400 – 12 és 18 év közötti – tanulója van a 35 ezer lelkes településen.

Militáns tisztogató


A finn média szerint az ámokfutó Sturmgeist89 néven a YouTube internetes fájlmegosztó portálon a “Jokala gimnáziumi vérengzés 7/11/2007” című videofelvétellel közzétette tervét. A hardrock zenei aláfestéssel kísért felvételen egy alacsony épület látható, amely a Jokala középiskolának tűnik, majd a létesítmény egy vizuális effekttel a levegőbe repül. Ezután két különböző beállásban feltűnik egy fiatalember vörösre színezett, nehezen azonosítható képe és pisztolyt fog a kamerára.


“Kész vagyok harcolni és meghalni az ügyemért” – írta blogjában Sturmgeist89. “Én, természetes kiválasztóként meg fogok semmisíteni mindenkit, akiről úgy látom, hogy alkalmatlan, az emberi faj szégyene és a természetes kiválasztódás kudarca”. A lövöldözés kezdete után több mint 200 000-szer letöltött felvétel azóta lekerült a portálról. (A video alatt hallható dalt Eric Harris, az 1999-es columbiai iskolai lövöldözés egyik elkövetője tette fel az internetre.)


Ugyanez a YouTube-felhasználó Pekka-Eric Auvinen néven közölt rövid portréjában így mutatkozik be: “Cinikus egzisztencialista, antihumánus humanista, antiszociális szociáldarwinista, realista idealista és istennel egyenlő ateista vagyok”.


Rendőrségi forrásokat idéző médiaértesülések szerint az ámokfutó a fegyverek szerelmese és nem egyszer hangoztatta, hogy Hitler és Sztálin csodálója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik