Nagyvilág

Markó: magyarellenességbe fulladt az EP-kampány

Markó Béla szerint az európai parlamenti (EP) választási kampány elldurvult. Az RMDSZ elnöke sérelmezte, hogy a korteshadjárat során ismét fölerősödtek a magyarellenes hangok, egyes helyeken pedig politikai nyomásra eltávolították a magyar nyelvű RMDSZ-es kampányplakátokat.

Az RMDSZ választási programján kívül egyetlen konkrét programot sem láttam. Ugyanakkor aggasztó jelenséggel kellett szembesülnöm, nevezetesen azzal, hogy egyre erősödik a magyarellenes retorika és magatartásmód – idézi Markó szavait a Krónika című erdélyi napilap.

Az elmúlt napokban Marosvásárhelyen eltávolították az RMDSZ választási reklámjait. Bár bizonyítékaim nincsenek, úgy értesültem, hogy a reklámokat kihelyező cégre a polgármester politikai nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy szedje le a plakátokat. Predeal közelében pedig az Országos Közútkezelő Vállalat távolította el a pannónkat, arra hivatkozva, hogy az magyar nyelven íródott.


Markó: magyarellenességbe fulladt az EP-kampány 1

Az RMDSZ óriásplakátja Sepsiszentgyörgyben (fotó:MTI)



Azt még az 1990 és 1992 közötti időszakban sem kifogásolta senki, hogy az anyanyelvünkön kampányolunk” – jelentette ki Markó. „Ha ehhez még hozzáteszem, mi történt a parlamentben, akkor a helyzet még aggasztóbbá válik. Elfogadtak egy törvényt, amely korlátozza az anyanyelv tanulásához való jogot.

A tervezetet hallgatólagosan fogadta el a képviselőház, így még nem tekinthető véglegesnek, mivel a szenátusé a végső szó” – mutatott rá a politikus. A Konzervatív Párt által benyújtott tervezet szerint a nagycsoportos óvodásoknak a román nyelv elsajátításával kéne foglalkozniuk, egyúttal megszűnnének a kisebbségi diákok számára rendszeresített román tankönyvek.

Markó megismételte azon álláspontját, amely szerint a Tőkés László független jelöltre leadott szavazatok elvesznek, mivel a püspöknek nincs esélye arra, hogy bejusson az EP-be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik