Nagyvilág

A szaúdi királyt fogadja a pápa

A Vatikánba érkezett kedden Abdullah bin Abdul Aziz, Szaúd-Arábia királya, akit első alkalommal fogad a pápa. A találkozón XVI. Benedek az iszlám legszentebb helyének, Mekkának otthont adó Szaúd-Arábiában élő keresztények érdekében szól majd.

A Vatikán nagy valószínűség szerint kezdeményezi majd, hogy a szaúdi keresztények templomot építhessenek az ultrakonzervatív királyságban. Az iszlám legszentebb helyének, Mekkának otthont adó Szaúd-Arábiában 1,2 millió keresztény él, de vallásukat nyilvános helyeken nem gyakorolhatják – írja a BBC.

A találkozó tervezett menete szerint Benedek pápa és Abdullah király a szaúdi keresztények helyzetéről és a muszlim-keresztény párbeszéd erősítéséről tárgyal majd.

Elemzők szerint valószínűleg szóba kerül a pápa korábbi kijelentése is, amelyben egy középkori idézet felolvasásával az iszlámot erőszakos vallásként írta le. A beszéddel kapcsolatban később XVI. Benedek mélységes sajnálkozását fejezte ki, és kifejtette, hogy az idézetek nem tükrözik személyes gondolatait.

A múlt hónapban 138 muzulmán vallási vezető fordult levélben XVI. Benedek pápához az iszlám és a keresztény vallás közötti megbékélés érdekében. A szerzők szerint a vallási erőszak terjedésének korában a kereszténység és a muzulmán vallás kiegyezésétől függhet a világ békéje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik