Nagyvilág

Ismét háborúra készül Etiópia és Eritrea

Etiópia és Eritrea határán néhány héten belül ismét fellángolhat a háború – állítja egy nemzetközi szakértőcsoport. A két állam a megegyezésre kitűzött novemberi határidő közeledtével egyre nagyobb mértékben von össze csapatokat közös határa mentén, a fegyveres konfliktus pedig újabb humanitárius katasztrófához vezethet.

Az egymással határvitákba bonyolódott, de az utóbbi két évben viszonylag nyugalmas országok között mára pattanásig feszült a húr – állítja a Nemzetközi Válságcsoport (ICG), A válságmegelőzés kérdéseivel foglalkozó független, nonprofit nemzetközi szervezet szerint fegyverrel felszerelt ellenséges törzsi csoportokat csupán egy kiszáradt folyómeder választja el egymástól –írja a The Washington Post.

Az ICG figyelmeztetett: amennyiben harcok törnek ki, úgy nagy valószínűséggel eritreai földön megvívandó, elhúzódó fegyveres konfliktusra, Etiópia fokozatos destabilizálódására és drámai mértékű humanitárius válságra kell számítani.

A világ legszegényebb országai közé tartozó két afrikai állam a határvita miatt 1998-2000-ben már vívott egy háborút, amely 70 ezer halálos áldozattal és elmondhatatlan szenvedéssel járt számukra.

Az Egyesült Államok, aki a terror ellen hirdetett háborút, szövetségesként tekint Etiópiára, és elítéli Eritreát, aki otthont ad annak az iszlámista csoportnak, akit Etiópia területén üldöznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik