Nagyvilág

Brit tinédzsereket toboroz az al-Kaida

A brit belső elhárítás információi szerint a szélsőséges iszlamisták már gyerekeket is toboroznak brit muszlim közösségekből nagy-britanniai terrorcselekmények végrehajtására.

“Az al-Kaida, mint bármelyik más terrorszervezet műveleti okokból alkalmaz női vagy fiatalkorú merénylőket, amikor egy adott akcióhoz, célponthoz ők bizonyulnak a legalkalmasabbnak” – nyilatkozta a FigyelőNetnek a Katonai Felderítő Hivatal (KFH) egyik munkatársa. “Az elhárító szerveknek most az a feladata, hogy megvizsgálja, a világban lévő esetleges célpontok közül melyek a legkönnyebben megközelíthetők tinédzserek által” – tette hozzá. A szakértő szerint minden bizonnyal öngyilkos merényletekre alkalmaznák őket, nem pedig konkrét harci tevékenységre a fizikumuk miatt. Például egy 16 éves szír lány volt az első női öngyilkos merénylő. Ő egy 200 kg TNT-vel megrakott teherautót vezetett neki egy izraeli konvojnak.

„15-16 éves muzulmán fiatalokat toboroz az al-Kaida terrorista szervezet, hogy egy jelentősebb terrorhullámot indítson el Nagy-Britanniában – állítja az MI5, a brit állambiztonsági szolgálat belső elhárító osztálya. Jonathan Evans, a belbiztonsági szolgálat vezetője már többször hangsúlyozta, komolyabb biztonsági intézkedésekre van szükség, hiszen az iszlamisták egyre inkább radikalizálódnak, köreikben pedig növekszik a fiatalabb és könnyen megkörnyékezhető személyeket száma, akiket terrorista merényletek elkövetésére vesznek rá – olvasható a Daily Telegraph cikkében. „Az országunknak meg kell védeni a fiataljait attól, hogy a muszlim szélsőségesek kihasználják őket” – hangsúlyozta az MI5 vezetője.


4 ezer potenciális terrorista

„A Nagy-Britannia elleni terrorfenyegetés még nem tetőzött” – mutatott rá Evans egy manchesteri szakkonferencián. Az MI5 már közel 2 ezer olyan személyt azonosított, akik komoly fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonság számára (ez négyszázzal több, mint egy éve), miközben körülbelül 4 ezer potenciális terrorista lehet az országban. „A lehetséges terroristákat pedig már egyre nehezebb nyomon követni” – tette hozzá.


A brit kormány már kidolgozta a terrorizmus elleni harc hatékonyabb módszereit, melyet karácsony előtt tesznek közzé, többek között felemelik az előzetes fogvatartási időt a terrorgyanús illetők esetében, illetve nyolc új terroristaelhárító egységet (CTU, Counter Terrorist Unit) is felállítottak – írta a The Guardian című lap keddi száma.


Baj van az orosz kémekkel is


Jonathan Evans szerint a terrorveszély kezelésétől továbbra is sok energiát von el az orosz kémkedés szemmel tartása. Manapság is ugyanannyi orosz titkosügynök dolgozik Nagy-Britanniában, mint a hidegháború idején. A jól szervezett orosz kémhálózat ügynökei a Nagy-Britanniában dolgozó orosz diplomaták megfigyelése mellett üzletembereket, brit parlamenti képviselőket és tudósokat is célkeresztjébe vettek kereskedelmi és államtitkok megszerzése végett.


A The New York Times cikke szerint a fenyegetés olyan szintű, hogy a legnagyobb brit vállalatok, köztük a BP olajcég vagy a Centrica gázszolgáltató vezetőit az MI5 arra figyelmeztette, hogy őket is megkörnyékezhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik