Nagyvilág

Begyorsítja rakétapajzs-telepítési programját az USA

Az Egyesült Államok felgyorsítja az általa tervezett európai rakétaelhárító pajzs kiépítésének folyamatát, és a rendszerre fordítandó összeget már bele is vették a következő katonai költségvetésbe - jelentette ki hétfőn Bakuban Daniel Fried, az Egyesült Államok európai ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkár-helyettese.

A washingtoni illetékes egyben örömét fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus és a NATO is támogatja a védelmi háló megteremtésére vonatkozó elképzeléseket, amelyeket viszont Oroszország elutasít.

Ennek ellenére Fried úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok Oroszországgal fokozni fogja “védelmi képességünk” javítását. Az államtitkár-helyettes egyben célzott arra, hogy Azerbajdzsán is bekapcsolódhatna a rakétapajzs megvalósításáról szóló tárgyalásokba.

Washington egy éve folytat megbeszéléseket Varsóval és Prágával arról, hogy a rendszer részeiként Lengyelországban tíz elfogó rakétát, Csehországban pedig egy észlelő-célravezető radarállomást telepítenének.

Oroszország viszont mereven ellenzi, hogy határai közelében rakétarendszert építsenek ki, mert ezt nemzetbiztonságára nézve veszélyesnek tartja. Washington viszont fogadkozik: a rendszerre egy esetleges iráni rakétatámadás kivédése miatt lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik