Nagyvilág

Rice: Musarraf vesse le az egyenruhát

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a polgári kormányzás visszaállítására szólította fel hétfőn Pervez Musarraf pakisztáni elnököt, míg Nagy-Britannia a Pakisztánnak szánt segély felülvizsgálatát, Hollandia pedig a felfüggesztését helyezte kilátásba.

A ciszjordániai Rámalláhban tartott sajtóértekezletén az amerikai diplomácia feje szorgalmazta: Musarraf “vesse le az egyenruhát”, térjen vissza az alkotmányos útra, és tartsák meg a választásokat a dél-ázsiai országban.

“Világosan akarok fogalmazni. Úgy véljük, hogy Pakisztán számára a leghelyesebb, ha visszatér az alkotmányos útra, és választásokat tart” – szögezte le Rice.

Megszegett ígéret

“Musarraf elnök azt mondta, hogy leveti az egyenruháját. Ez fontos lépés lenne” – tette hozzá Rice, nyilvánvalóan az elnöknek arra a korábbi ígéretére utalva, hogy lemond a hadsereg főparancsnokának tisztéről, ha újból elnökké választják. “Mérlegeljük részvételünket a pakisztáni fejlesztési és más segélyprogramokban” – közölte hétfőn Londonban Gordon Brown kormányfő szóvivője.

“Annak a megerősítését szeretnénk, hogy megtartják a januárra tervezett választásokat, továbbá a rendes demokratikus és alkotmányos folyamatok helyreállítását akarjuk” – mondta a szóvivő. Hozzátette: Nagy-Britannia “minden szinten” kapcsolatban áll a pakisztáni kormányzattal, és “megvitatta a helyzetet más nagyhatalmakkal is”.

Államcsínyt követett el

Hollandia hétfőn bejelentette, hogy a szükségállapot bevezetése után felfüggesztette a Pakisztánnak nyújtott pénzügyi segélyt.

“Ez egy tragikus államcsíny, amelyet határozottan ellenzünk, s amely veszélyezteti a demokráciát, a fejlődést és a lakosságot Pakisztánban” – jelentette ki Bert Koenders együttműködés-fejlesztési miniszter az ANP holland hírügynökségnek nyilatkozva.

2007-ben Hollandia 15 millió eurót különített el Pakisztán számára, amelyből 12 milliót már folyósított, a maradék átutalását viszont felfüggesztette.

Pervez Musarraf a hét végén szükségállapotot hirdetett ki, és felfüggesztette az alkotmányt. Azóta mintegy 1500 tiltakozót, jogászt, ellenzéki politikust vettek őrizetbe, vagy helyeztek házi őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik