Nagyvilág

Gyermekpornó hálózatot lepleztek le

Tizenkilenc országban kétezer-ötszáz kuncsaftja volt annak a gyermekpornó hálózatnak, amelynek leleplezését hétfőn jelentette be az Europol és az EU igazságszolgáltatási szervezete, az Eurojust.

A hágai tájékoztatás szerint összesen 28 ország rendőrsége dolgozott az ügy felgöngyölítésén. A “Koala” fedőnevű rendőri akciósorozat eredményeként számítógépek, videók és fényképek ezreit foglalták le. A nyomozás azzal indult, hogy horogra akadt egy pedofil internetes oldalt működtető olasz férfi.

Zömmel Ukrajnában készültek a gyermek-, illetve fiatalkorúakról készült, szexuális tartalmú videók, amelyek “egyéni megrendelői igényeknek” is eleget tettek. Készült olyan felvétel is, amelyen egy apa szexuális tevékenységre kényszeríti saját 9, illetve 11 éves lányát.

A rendőrök összesen 23, kilenc és tizenhat év közötti olyan gyermeket azonosítottak, akinek a sérelmére a pedofil hálózat bűncselekményeket követett el.

Az Eurojust az Európai Unió viszonylag új szerve, amelyet azért hoztak létre 2002- ben, hogy növelje a tagállamok határokon átnyúló és szervezett súlyos bűncselekményekkel foglalkozó illetékes hatóságai tevékenységének hatékonyságát. A szervezet előmozdítja és javítja a nyomozások és a vádemelések összehangolását, ugyanakkor támogatást nyújt a tagállamoknak a nyomozások és vádemelések eredményesebbé tételében is.

Az Eurojust testülete 27 nemzeti tagból áll; az EU minden egyes tagállama egy tagot delegál. A nemzeti tagok tapasztalt, magas beosztású ügyészek vagy bírák. Az Eurojust és az Europol 2004-ben együttműködési megállapodást írt alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik