Nagyvilág

Leszámolás Pakisztánban?

Mintegy 4-500 pakisztáni ellenzéki politikust és jogászt vettek őrizetbe vasárnap, miután Musarraf elnök szombaton rendkívüli állapotot hirdetett és felfüggesztette az alkotmányt. A miniszterelnök szerint a rendkívüli intézkedések addig maradnak érvényben, amíg szükség van rájuk, és egy évvel elhalaszthatják a parlamenti választást is.

A kormány elkötelezett a parlamenti választás megtartásában és a pakisztáni demokrácia megszilárdításában – jelentette ki Saukat Aziz kormányfő. Hozzátette azonban, hogy „a történtek eredményeképpen lehetséges időbeli eltérés” az eredetileg januárra esedékes választások időpontjában, de még nincs róla döntés. Aziz magyarázata szerint „alkotmány feletti” intézkedésekről van szó, de felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény rendkívüli állapot esetén engedélyezi a parlamentnek, hogy akár egy évre meghosszabbítsa saját mandátumát.


Országos sztrájk készül


A kormányfő szerint Pervez Musarraf pakisztáni elnök által szombaton kihirdetett rendkívüli intézkedések addig maradnak érvényben, amíg szükség van rájuk, de a lehető legrövidebb ideig fognak tartani. Szombaton és vasárnap szerte az országban történtek letartóztatások, a rendőrség azokat az ellenzéki politikusokat és jogászokat vette őrizetbe, akik annak idején zászlóvivői voltak a katonai uralom elleni kampánynak.



Leszámolás Pakisztánban? 1

Járõröznek a pakisztáni kommandósok (fotó: MTI)


Az angol nyelven megjelenő vasárnapi lapok ugyancsak élesen bírálták az elnöki intézkedéseket. “Musarraf tábornok második puccsáról” és “statáriumról” írtak, azt vetették az elnök szemére: veszélybe sodorja az országot, hogy megtarthassa állását. A márciusi kormányellenes kampányban élen járó jogászmozgalom hétfőre országos sztrájkra szólította a pakisztániakat.


A terroristák elleni harc ürügyén


Pervez Musarraf elnök szombaton rendkívüli állapotot hirdetett Pakisztánban, menesztette a legfelsőbb bíróság elnökét és leállíttatta a független tévéadók működését. Musarraf ideiglenes hatályú alkotmányt léptetett életbe, gyakorlatilag felülírva – felfüggesztve – az 1973-as alkotmány rendelkezéseit. A vasárnapi sajtójelentésekből ítélve a bírói hatalom nem kívánja alávetni magát az elnök akaratának. A legfelsőbb bíróság 17 bírája közül csak öt volt hajlandó felesküdni az új alkotmányra, míg országszerte a legfőbb bírói testületek 87 tagja közül mindössze 33.


Az államfő azzal magyarázta döntését, hogy az országban súlyos belső konfliktusok alakultak ki, a terrorizmus óriási méreteket öltött, miközben a legfelsőbb bíróság megbénította a kormány működését. A nyolc éve katonai puccsal hatalomra került Musarraf szerint Pakisztán veszélyes helyzetbe került, az iszlám szélsőségesek a kormány hatalmát fenyegették. A pakisztániak és a külföldi diplomaták többsége azonban azzal hozza kapcsolatba a rendkívüli állapot bevezetését, hogy a legfelsőbb bíróságnak november 12-ig döntenie kell Musarraf néhány héttel ezelőtti újraválasztásának jogszerűségéről, a testülethez pedig több ellenzéki kifogás is érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik