Nagyvilág

Kitoloncoltak egy magyart is Olaszországból

Egy magyar állampolgárnak is el kellett hagynia Olaszországot annak kapcsán, hogy az olasz hatóságok megkezdték a közbiztonság szempontjából veszélyesnek tartott vagy bűncselekményeket elkövetett bevándorlók kiutasítását.

A római kormány még szerda esti rendkívüli ülésen döntött az európai uniós állampolgárok kitoloncolásának megkönnyítéséről azután, hogy – jelentős részben romániai – bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények sorozata okozott felháborodást a közelmúltban.

Az akció keretében már kiutasítottak négy románt. A hétvégén a római rendőrprefektus három személy kitoloncolását rendelte el, két románét és egy magyarét. A harminchárom éves magyar több mint tíz éve tartózkodik – az olasz hatóságok állítása szerint illegálisan – Olaszországban.


A hajléktalan férfit Róma központjában, a Tevere partján, egy hídnál vették őrizetbe. Az olasz források állítása szerint már több ízben gyűlt meg a baja a hatóságokkal erőszakos cselekedetekért, fegyverbirtoklásért és részegeskedés miatt. Korábban – még akkor, amikor Magyarország még nem volt tagja az uniónak – már kiutasították Olaszországból.


A helyi magyar konzulátus ellenőrzi az okmányokkal nem rendelkező, magát magyarnak valló férfi állítását – mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. Amíg az olasz hatóságok és az állampolgársági hivatal közreműködésével nem ellenőrzik a kitoloncolásra ítélt férfi állampolgárságát, addig nem utasíthatják ki az országból, hiszen oda kell visszaküldeni, ahonnan jött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik