Nagyvilág

Amerikából érkezik az új cseh elnök?

Jan Svejnar, a Egyesült Államokban élő cseh származású neves közgazdász lesz várhatóan Václav Klaus jelenlegi államfő legfőbb ellenfele a jövő év eleji köztársaságielnök-választáskor Csehországban.

A Michigani Egyetem professzorának jelöltségét szombaton az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt és a koalíciós Zöldek Pártja országos vezetősége is egyaránt támogatásáról biztosította. Az ellenzéki kommunisták és a koalíciós kereszténydemokrata néppárt álláspontja még ismeretlen. A Polgári Demokratikus Párt hivatalos jelöltje Václav Klaus.

Kommunista támogatást keres?

Svejnar a közszolgálati televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy amennyiben megfelelő támogatást szerez, akkor a jelölést elfogadja és indul a választáson. Közben Svejnar támogatásáról adott ki nyilatkozatot a független szenátorok egy csoportja is. Bár a most 54 éves közgazdász 1970-ben elhagyta a szocialista Csehszlovákiát, az interjúban azt mondta, hogy Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját komoly politikai erőnek tekinti és már a jövő kedden tárgyalni kíván velük jelöltségének támogatásáról.

„Nagyon fontosnak tartom találkozni ezzel a (parlamenti) klubbal és megtudni, milyen az álláspontja, s hogy mindez működhetne-e” – fejtette ki Svejnar. „Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja a demokratikus választásokon mindig nagyszámú szavazatot szerez. Ez azt jelenti, hogy olyan politikai szubjektumnak kell tekinteni, amellyel tárgyalni kell” – szögezte le. Hasonló módon találkozni kíván a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt képviselőivel is.

Miniszterelnök még nem lehetett

Jan Svejnar úgy fogalmazott: a jövő hét végéig eldönti, hogy valóban vállalja-e a jelöltséget vagy sem. A kommunisták korábban bejelentették: arról, hogy saját jelöltet állítanak-e vagy hogy kit támogatnak, december 7-én dönt a párt vezetése. Valószínűleg ezzel függ össze a szociáldemokraták feltétele is: Svejnarnak december 8-ig még a politikai színtér más pártjai körében is támogatókat kell szereznie.

A neves közgazdász nem ismeretlen a cseh közvélemény számára, s aránylag gyakran szerepel a prágai médiumokban. Václav Klaus kormányának bukása után 1997-ben miniszterelnöknek szerette volna cseh politikai elit egy része. Ez az elképzelés akkor egyebek között azért nem valósult meg, mert Svejnarnak nem volt cseh állampolgársága. Most azonban már kettős amerikai-cseh állampolgár. A hatályos szabályok szerint a cseh államfőt a 200 tagú képviselőház és a 81 tagú szenátus választja meg közös ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik