Nagyvilág

Öt rakétából kettő érte az afganisztáni magyar tábort

Hétfőn öt rakétával tervezték megtámadni a tábort, valamint a mögötte lévő cementgyárat és kormányzati épületeket. A támadók azonban csak két rakétát lőttek ki, mert a másik hármat nem sikerült elindítaniuk - mondta Rózsa Tibor a magyar tábor parancsnoka szombaton az MTI tudósítójának.

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi volt a célpont: a kormányzati épületek, vagy a magyar tábor, az azonban biztos, hogy a rakéták a tábor felett átrepülve, a kerítéstől egy kilométerre csapódtak be – mondta az ezredes. Rózsa Tibor aláhúzta: a helyi rendőrség továbbra is azt feltételezi, hogy bosszúból indították a támadást a fegyveresek, a néhány nappal korábban, a szomszédos járásban történt összecsapás miatt.

Nárinban a rendőrség és a lázadók közötti tűzharcban több fegyveres életét vesztette. A rendőrség három-négy ember után nyomoz. Azonban ennél is fontosabb, hogy megtalálják a felbujtót, a támadás kitervelőjét. Emellett azt is ki kell deríteni, hogy kitől származtak a rakéták – hangsúlyozta a parancsnok. Rózsa Tibor kiemelte: a nyomozásban a magyar katonák együttműködnek a helyi rendőrséggel és a biztonsági szervekkel. Ezen kívül a magyarok továbbra is közösen járőröznek és közös ellenőrző pontokat működtetnek a helyi rendőrséggel – fűzte hozzá. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a fegyveresek terveznek-e további támadásokat – válaszolta az MTI kérdésére a parancsnok.

A megtalált lövedékek orosz BM1-es rakéták, vagy annak kínai másolatai voltak. Ezeket általában sorozatlövőből, időzítő berendezéssel indítják, hatótávolságuk több mint nyolc kilométer. Becsapódáskor a szétrepülő repeszek 40-50 méteren belül mindent elpusztítanak. A hétfői támadók azonban nem professzionális eszközöket használtak az indításra, hanem kövekkel támasztották alá a rakétákat. A támadás Szekeres Imre és Horváth Ágnes afganisztáni látogatásakor történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik