Nagyvilág

Bombát találtak egy amerikai atomerőműnél

Kisebb robbanószerkezetet találtak a legnagyobb amerikai atomerőműnél, az arizonai Wintersburgben egy munkás teherautójában pénteken.

A szerkezetet a létesítmény biztonsági őrei találták meg, amikor a szerződéses alkalmazott kocsijával be akart hajtani az erőmű területére. A hatóságok azonnal lezárták az atomerőművet, amelyet egyelőre sem megközelíteni, sem elhagyni nem lehet.

A biztonsági őrök – elmondásuk szerint – a teherautó hátuljában találták meg a gyutaccsal ellátott csőbombának tűnő szerkezetet, amely gyanús anyagot tartalmazott. Megkezdődött a munkás kihallgatása. A CNN értesülése szerint a szakértők megvizsgálták robbanószerkezetet, amelyet működőképesnek találtak.

A biztonsági szolgálat elővigyázatosan és előírásszerűen járt el – közölte a létesítmény biztonsági főnöke. Minden munkásnak két ellenőrző ponton kell áthaladnia, hogy az erőműbe, a radioaktív anyag közelébe juthasson, az egyik kapunál az esetleges robbanószereket derítik fel.

Az esetet “szokatlan eseménynek” minősítették, amely az atomerőművi vészhelyzetek négy fokozata közül a legalacsonyabb kategóriának felel meg. Sem a lakosságot, sem az erőmű működését nem fenyegette veszély – közölte Jim McDonald, a létesítmény szóvivője.

Az atomerőmű az arizonai fővárostól, Phoenixtől 50 mérföldre nyugatra található; négymillió fogyasztót lát el árammal Arizonában, Új-Mexikóban, Texasban és Kaliforniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik