Külföld

Tbilisziben százezres tüntetést szervez az ellenzék

admin
admin

2007. 11. 02. 08:46

Tbilisziben péntekre százezres tüntetést szervez az egyesült ellenzék, de már csütörtök este ezrek gyűltek össze a parlamentnél és csak hajnalban távoztak.

Az ellenzék követeli, hogy idejében – tavasszal – tartsák meg az általános választásokat, amelyeket a parlament Mihail Szaakasvili elnök javaslatára 2008 őszére halasztott arra hivatkozva, hogy a legfőbb feladat az ország területi egységének helyreállítása, vagyis a Grúziától elszakadt és általa el nem ismert Abházia és Dél-Oszétia visszaszerzése.


Az ellenzék szerint a hatalom elfordult a néptől, korrupttá vált, eladott mindent, és ezzel tönkretette az ország gazdaságát, s míg szavakban a demokratikus értékekhez való hűséget hirdeti, lábbal tiporja a szólás szabadságát és a jogállamiságot. A tüntetők ezenkívül az elnöki rendszer felszámolását követelik, de mint mondták, nem forradalmat hirdetnek és nem adnak ultimátumot a hatalomnak, csupán párbeszédre szólítják fel.

Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a tüntetés sokáig elhúzódik, esetleg addig, amíg nem sikerül kompromisszumra jutni a hatalommal, vagy amíg Szaakasvili elnök nem távozik tisztségéből.
A tüntetést a hatóságok ugyan engedélyezték, de az ország minden részéből már csütörtökön elindult személyautókat és buszokat minden eszközzel igyekeztek feltartani: szögeket szórtak az utakra, számos helyen órákra leállították a forgalmat, és sok autóstól egyszerűen elvették a papírjait.


Gyilkosságra felbújtás?

Mindezt részletesen közvetítette az Imedi televízió, az ország egyetlen független tévéje, amely Badri Patarkacisvili dúsgazdag grúz üzletemberé volt, de ő két napja eladta Rupert Murdoch médiabirodalmának, a News Corporationnek. Az Imedi most azt a szerepet tölti be, amelyet a Szaakasvili hatalomra jutásához vezető 2003-as “rózsás forradalom” idején a Rusztavi-2 tévéállomás.

A tüntetésre várták volna Iraklij Okruasvili volt védelmi minisztert is, aki nemrégiben az Imedi televízióban komoly vádakat hozott fel Szaakasvili ellen, többek között azt, hogy meg akarta gyilkoltatni Patarkacisvilit, s hogy meg akarta támadni Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit. Okruasvilit őrizetbe vették, majd néhány nap múlva 6 millió dolláros óvadék fejében – igen leromlott állapotban – szabadon engedték. Az óvadékot a hírek szerint nem kellett megfizetnie. Csütörtökön a hatóságok közölték, hogy a volt miniszter és jelenlegi ellenzéki politikus elhagyta az országot, ügyvédje viszont arról tájékoztatott, hogy gyakorlatilag erőszakkal feltették egy Franciaországba tartó repülőgépre, miközben családja túszként Grúziában maradt.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.