Nagyvilág

A lengyel államfő kezdeményezi Jaruzelski lefokozását

Nem tágít tervétől és törvényjavaslatot készíttet elő Lech Kaczynski lengyel államfő Wojciech Jaruzelski tábornoknak, volt miniszterelnöknek, a kommunista párt egykori vezetőjének közlegénnyé való lefokozásáról - írta pénteki számában egy lengyel hetilap.

A készülő javaslat értelmében katonai rangja mellett minden állami elismerésétől is megfosztanák Jaruzelskit – írta a Wprost.
A javaslat mindazokra kiterjed, akik a most 84 éves Jaruzelski mellett a főként magas rangú katonai vezetőkből álló Nemzeti Megmentés Tanácsa (WRON) tagjaiként részt vettek az 1981-es lengyelországi szükségállapot bevezetésében.

Jaruzelski és társai lefokozását 2006 óta szorgalmazza Lech Kaczynski, s ebben társa volt ikertestvére, az időközben megbukott Jaroslaw Kaczynski kormányfő is.

Jaruzelski tábornok 1981. december 13-án hirdette ki a hadiállapotot a lázongó országban. Ezreket internáltak, köztük polgári jogi aktivistákat és a pártállam ellen 1980-tól fellépő Szolidaritás szakszervezet vezetésének szinte minden tagját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik