Nagyvilág

Hurrikánná erősödött a Noel, már 115 halálos áldozata van

Hurrikánná erősödött péntekre a Noel trópusi vihar, miután kijutott az Atlanti-óceánra. A Karib-tenger országaiban végzett pusztításának, az áradásoknak, földcsuszamlásoknak már 115 halálos áldozatuk van, ebből 73 a Dominikai Köztársaságban, 40 pedig Haitin.

A vihar csütörtökön végigsöpört a Bahama-szigeteken és Kubán. A Dominikai Köztársaság hatóságai viszont már el tudtak jutni hajókon és helikoptereken az áradások és a sárlavinák által elszigetelt kis, távoli közösségekhez.

A Noel középpontja közép-európai idő szerint péntek délelőtt 10 órakor az észak-carolinai Hatteras-foktól 750 kilométerre délre volt, óránként 30 kilométeres sebességgel észak-északkelet felé tartott, és a következő 24 órában gyorsulni, illetve erősödni fog. Péntek délelőtt óránként 130 kilométeres sebességű szeleket szállított – közölte az amerikai hurrikánfigyelő központ.

A Noel eddigi 115 halálos áldozatával az idei év legpusztítóbb vihara az Atlanti-óceánon. Miatta Kubában 24 ezer, Dominikán pedig 62 ezer embert telepítettek ki otthonaikból. A szeptemberi Felix hurrikánnak 101 áldozata volt a Karib-tenger és Közép-Amerika országaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik