Nagyvilág

Harminc demokrata szenátor önmérsékletre inti Bush elnököt Irán kapcsán

Önmérsékletre intette az amerikai elnököt Irán kapcsán harminc demokrata párti szenátor George Bushnak küldött levelében.

A kongresszus 100 tagú felsőházának 30 ellenzéki tagja az üzenetben leszögezi: az elnök nem indíthat katonai támadást Irán ellen a törvényhozás beleegyezése nélkül – jelentette pénteken a Fox News hírcsatorna.

“Azért írunk Önnek, hogy kifejezzük súlyos aggodalmunkat a kormányzat provokatív nyilatkozatai és cselekedetei miatt. Ezek ugyanis arra engednek következtetni, hogy az Egyesült Államok katonai akciót indíthat Irán ellen. Ezek a lépések hatástalanok és aláaknázzák azokat az erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak, hogy a feszültséget Iránnal diplomáciai úton oszlassuk el” – tartalmazza a közös levél.

Mint a szenátorok közölték, a levéllel egyebek között azt szeretnék tisztázni, hogy milyen szándékkal tette fel a Bush-kormányzat a terrorszervezetek listájára az iráni hadsereghez kapcsolódó Forradalmi Gárdát. “Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a kongresszus nem adott felhatalmazást az Irán elleni egyoldalú katonai fellépésre” – olvasható az üzenetben.

A Fox News felhívta a figyelmet: a demokrata párti ellenzék sorai megosztottak abban a tekintetben, hogy miként gyakoroljanak nyomást a Bush-kormányra. A közös levelet az ellenzéki párt elnökjelöltségének elnyerésére legesélyesebb Hillary Clinton aláírta, nem támogatta viszont a népszerűséget tekintve második demokrata politikus, Barack Obama szenátor és Joseph Biden szenátor sem, a külügyi bizottság befolyásos elnöke.

Demokrata párti források szerint Obama és Biden úgy látja: háborút csak a kongresszus indíthat, ezért nincs értelme a levélnek, amely ráadásul túl pontatlanul fogalmaz az “Irán elleni védelmi és/vagy titkos akció” természetét illetően.

Obama szerint egy levéllel nem lehet rábírni a Bush-kormányt arra, hogy hagyjon fel az Irán elleni katonai akciót igazoló nyelvezet használatával. Biden annak idején nem szavazta meg, hogy a Forradalmi Gárdát terrorszervezetté nyilvánítsák, mivel ezt érvként használhatja fel az adminisztráció a támadáshoz. A szenátor szerint Bush elnöknek nincs joga erőt alkalmazni Irán ellen kongresszusi felhatalmazás nélkül, ez kezdettől fogva nyilvánvaló, nincs szükség külön levél ennek tisztázására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik