Külföld

Az atomfegyverek fokozott készültségi fokának megszüntetését kezdeményezik

admin
admin

2007. 11. 02. 10:31

A nukleáris fegyverek fokozott készültségben tartásának megszüntetéséről fogadott el határozatot az ENSZ Leszerelési Bizottsága pénteken, a nyugati atomhatalmak ellenszavazata mellett.

A bizottságban 124:3 arányban elfogadott határozat ezután az ENSZ Közgyűlése elé kerül. A közgyűlés határozatai nem kötelező, hanem ajánlás érvényűek, mindazonáltal a nemzetközi közösség állásfoglalását tükrözik.

A három ellenszavazatot a három atomfegyverrel rendelkező nyugati ország – Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország – adta le, 34 ország – többnyire szintén nyugati országok, illetve NATO-tagállamok, valamint Kína – képviselője tartózkodott a szavazástól, Oroszország pedig nem vett részt a voksoláson. Az előterjesztést Chile, Új-Zéland, Nigéria, Svédország és Svájc kezdeményezte.

Nagy-Britannia képviselője úgy nyilatkozott: számos eredmény született már a készültség csökkentése terén, inkább az atomfegyverek számának csökkentésére és a fegyverkezés terjedésének megakadályozására kellene fektetni a hangsúlyt a leszerelési kérdésekben.

A határozat felidézi, hogy az atomfegyverek magas készültségi foka a hidegháború jellemzője volt, és emlékeztet arra, hogy – a bizalom és az átláthatóság növekedése ellenére – azóta is több ezer atomfegyvert tartanak fokozott készültségben a világon, készen arra, hogy néhány percen belül indíthatók legyenek.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.